Politică

Tariceanu rasufla usurat: Motiunea de cenzura a fost respinsa

23.06.2005, 19:44 16

Parlamentul a respins ieri prima motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, depusa de 133 de senatori si deputati PSD.

Pentru adoptarea motiunii s-au pronuntat 186 de parlamentari ai PSD si PRM, in vreme ce impotriva au votat 265 de parlamentari ai PNL-PD, UDMR, PC (PUR) si ai minoritatilor nationale.

Ca raspuns, PSD a sesizat Curtea Constitutionala.

Depunerea motiunii intitulata a??Dictatura si incompetenta guvernului impotriva integrarii europenea?? a primit o replica dura din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu: a??Ati semnat o motiune de cenzura impotriva integrarii europene a Romåniei, si nu impotriva guvernuluia??.

Ca urmare a respingerii motiunii, pachetul legislativ ar urma sa intre in vigoare, fara modificari, in forma propusa de Guvern.

PÃ¥na la promulgarea de catre presedinte, exista posibilitatea atacarii, la Curtea Constitutionala, a pachetului legislativ, lucru pe care PSD l-a facut imediat dupa respingerea motiunii. PSD sustine, in sesizarea catre Curte, ca la angajarea raspunderii a fost incalcat art. 114 din Constitutie care prevede ca raspunderea este angajata pe un act normativ, si nu pe un pachet de legi. Deciziile Curtii sunt executorii. Multi dintre membrii Curtii sunt fosti ministri sau fosti parlamentari PSD.

Lucrul cel mai grav pe care PSD, dar si PRM, l-au reprosat ieri pachetului legislativ a fost ca prevederile sale, pe partea de justitie, ar reintroduce controlul politic asupra magistratilor. Au fost contestate prevederile potrivit carora procurorii-sefi si adjunctii lor sunt numiti de presedinte, la propunerea ministrului justitiei, si nu a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, a fost criticat si faptul ca, pentru ocuparea functiilor in magistratura, vor fi organizate concursuri - PSD a spus ca aceste concursuri vor fi organizate pentru a elimina oamenii incomozi.

De asemenea, au fost criticate si noile legi ale proprietatii - care propun restituirea, in integrum, a bunurilor confiscate de comunisti - pe motiv ca introduc haos.

Replicile partidelor la guvernare nu au fost mai prejos. S-a raspuns cu acuzatii la acuzatii. De pilda, ca justitia este in halul in care este pentru ca aici a adus-o PSD, dupa cum a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu, sau ca starea proprietatii este cum este pentru ca ani de zile proprietatea privata a fost batjocorita, de acelasi PSD, dupa cum a afirmat ministrul agriculturii Gheorghe Flutur.

De la argumente s-a ajuns, rapid, la ironii. Dupa ce a reprosat contestatarilor pachetului de legi ca uita ca intårzierile in procesul de aderare la UE au fost determinate de politica fostei puteri, Tariceanu a dat tonul: a??La domnul Geoana (presedintele PSD - n.n.) nu ma mira, pentru ca a umblat mai mult prin strainatate, dar necunoasterea realitatii de catre ceilalti ma uimeste. De multe ori, ascultåndu-l pe domnul Geoana, am senzatia ca ascult bancurile de la Radio Erevana??.

Geoana a cerut, in replica, un alt guvern si i-a propus lui Traian Basescu sa o desemneze, a??dintre candidatii multipli pe care sunt convins ca-i are undeva pregatiti pentru functia de premier pe Nadia Comaneci, avånd in vedere faptul ca Romånia are nevoie de o performanta de nota 10 ca sa se integreze la 1 ianuarie 2007a??.

Daca aceste replici putere-opozitie erau de asteptat, pozitia PC (PUR) a fost neobisnuita, intr-un fel. Deputatul Sergiu Andon a spus ca partidul sau va vota impotriva motiunii, dar a apreciat, in aceeasi vreme, ca, in guvernarea Tariceanu, Justitia a fost ostracizata cum n-a mai fost a??de pe vremea Anei Paukera??.

Aceste dispute au avut, totusi, un rost, daca ar fi sa-l credem pe presedintele Camerei, Adrian Nastase: a??Fara acest tip de dezbatere, mai tare in unele momente, viata parlamentara ar fi extrem de saracaa??.



Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ieri inainte de inceperea dezbaterii motiunii PSD ca respingerea pachetului legislativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea (prin aprobarea motiunii) ar putea afecta perspectivele aderarii Romåniei. a??Ar fi pacat daca Parlamentul ar respinge acest pachet de legi. Cred ca ar afecta perspectivele aderarii Romåniei si ar ridica semne de intrebare asupra suportului dat de Parlament procesului de integrarea??, a spus Scheele. Declaratia sa a primit replica presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase (PSD): a??Am vazut ca dånsul urmareste cu foarte mare atentie felul in care sunt respectate in Romånia standardele. Am vazut ca a plecat cu caruciorul pentru handicapati prin Bucuresti sa vada daca trotuarele corespund standardelor europene. Banuiesc ca va face analize foarte solide impreuna cu experti de la UE si pentru a vedea daca aceste legi corespund standardelor europenea??.



Popescu-Tariceanu: PSD, Gica Contra

a??Ati semnat o motiune de cenzura impotriva integrarii europene a Romåniei in Uniunea Europeana, si nu impotriva guvernului. Stiti care este diferenta intre un om politic si un fel de Gica-Contra politic? Practic, cel din urma semneaza o motiune ca cea pe care o dezbatem astazi. Felicitari, fiecare isi rezerva in istorie locul pe care il meritaa??. a??Motiunea se reduce la un sir nesfårsit de falsuri grosolane, afirmatii tendentioase si interpretari preluate din panoplia comunista (...). Cine are nostalgia economiei de maidan si a capitalismului de cumetrie, a venit momentul sa o declare. Prin vot!a??



Radu Berceanu (PD): Motiunea a??Cine-a-nfipt zambila-n brånzaa??

a??Domnilor guvernanti, de ce sunteti atåt de rai incåt obligati PSD-ul sa scrie compuneri atåt de lungi, acum cånd elevii au luat vacanta?a??, i-a intrebat ironic senatorul PD Radu Berceanu pe colegii sai de la guvernare, dupa ce initiatoriii au afirmat ca s-au simtit obligati sa raspunda cu o motiune de cenzura asumarii raspunderii de catre cabinetul Tariceanu. a??O singura calitate are motiunea: lungimea. In rest, oricine poate constata ca PSD nu era pregatit sa prezinte o motiune de cenzuraa??, a mai spus Berceanu, in opinia caruia motiunea PSD ar fi trebuit sa poarte titlul a??Cine-a-nfipt zambila-n brånzaa??.



Mircea Geoana (PSD): Vrem un alt guvern

a??Este momentul ca acest guvern sa plece si sa lase loc unui guvern mai competent si mai eficient. Vrem in Europa la 1 ianuarie 2007, dar pentru a ajunge acolo avem nevoie de un alt guverna??, a afirmat liderul PSD Mircea Geoana. a??Rolul acestei angajari a raspunderii guvernamentale nu e de a edifica un nou cadru juridic pentru lupta impotriva coruptiei, ci inducerea in eroare a opiniei publice interne si internationale, prin inscenarea diversionista a unor masuri spectaculoase care ii vor proteja in continuare pe liderii si ciocoii locali ai partidului de guvernamånta??.



Mihai Tanasescu (PSD): PNL-PD, un cuplu divortat

a??Pachetul de legi pe care guvernul si-a asumat raspunderea a fost propus de un cuplu divortat. Este un troc pentru a tine impreuna cele doua partide, sunt interese de grup pentru a aduce avantaje de ambele partia??. a??Avem o criza in sanatate, cum n-a mai fost de 15 ani, inflatia va fi mare, indicatorii macroeconomici s-au dus. PSD a facut ce n-ati facut dumneavoastra intre 1996-2000. V-am lasat 26 de mii de miliarde de lei in plus la bugetul de stat, dar prin cota unica dati in jos veniturile statuluia??, a completat Tanasescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO