• Leu / EUR4.9024
  • Leu / GBP5.4966
  • Leu / USD4.4632
Politică

Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc: Gabriel Oprea şi Elena Udrea au averi de peste două milioane de euro fiecare

Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc: Gabriel Oprea şi Elena Udrea au averi de peste două milioane de euro fiecare

Emil Boc, 44 de ani, Prim-Ministru Avere: 100.000 euro Venituri din salarii: 15.500 de euro/an

Autor: Adelina Mihai, Cristi Moga

24.06.2011, 00:07 719

Cei mai bogaţi miniştri din ca­binetul Boc sunt Gabriel Oprea(Apărare) şi Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism), a căroravere este de 2,5, respectiv 2 mil. euro. La coada clasa­mentuluisunt Valeriu Tabără (Agricultură) şi Teodor Baconschi (AfaceriExterne), ale căror bunuri nu valorează mai mult de 80.000 de euro.Totuşi, miniştrii cabinetului Boc au averi cumulate de peste 8 mil.euro. Cum se explică faptul că angajaţi care au lucrat aproapetoată viaţa la stat, unde sa­lariul fix n-a depăşit niciodată 1.500de euro/ lună, au reuşit să strângă asemenea averi?

"Răspunsul e destul de simplu: mai mult ca sigur au făcutbusiness, iar firmele le-au adus profit chiar înainte de a devenidemnitari. Declaraţiile de venituri care ar trebui să fieverificate sunt cele de la Fisc, nu cele depuse la Parlament, pecare sunt trecute şi veniturile din dividende şi cele din drepturide autor. Oricine ar ancheta aceşti oameni ar ajunge la concluziacă averile pe care le-au dobândit sunt justificabile pentru că nuexistă om întreg la cap care să declare averi nejustificabile,crede profesorul Vla­dimir Pasti, sociolog şi politolog specializatîn studierea evoluţiilor politice şi sociale ale tranziţieiromâneşti.

Sumele ar putea fi mult mai mari dacă şi toate veniturileîncasate de demnitari ar fi la suprafaţă, spun specialiştii.

"Ar fi interesant de văzut câţi dintre foştii şi prezenţiidemnitari au acţiuni la purtător în companii, câţi au transferatprin procedee complexe afaceri pe numele unor apropiaţi şiparticipă activ la operaţiunile de spălare a banilor murdari saucâţi primesc comisioane aferente actului de corupţie în zonele offshore, de paradis fiscal, ale lumii", susţine Dan IonelBlănculescu, consultant în cadrul companiei Consultanţă şiInvestigaţii Financiare, care a fost ministru al contro­lului încadrul guvernului Năstase. El spune că ana­liza patrimoniului netal fiecărui mi­nistru, adică diferenţa dintre averea propriu-zisăşi datoriile aferente acesteia, este mult mai complexă, trebuieluate în calcul varia­bile precum averile pe care le deţineauînainte de a primi funcţia de demnitar, adică în momentul T0 şiaverile pe care le au acum. În opinia lui, procedeele de ascunderea ave­rilor au devenit o artă în care s-au desăvârşit consultanţifinanciari şi avocaţi celebri în întreaga lume.

Topul celor maibogaţi miniştri din guvernul Boc: Gabriel Oprea şi Elena Udrea auaveri de peste două milioane de eurofiecare

"Noi privim numai aparenţe, iar dincolo de aceste aparenţeaverile pot fi cu mult mai mari. În analizele şi calculele pe carele-am făcut am estimat că în ultimii 21 de ani peste 50 mld. euroau plecat din Ro­mânia, multe prin corupţie şi evaziune fiscală,după cum am văzut în ultima perioadă, in­fracţiuni foarte legateîntre ele", a mai spus Blănculescu. El a adăugat că cele peste 50mld. euro sunt blocate în zonele off-shore şi că instituţiaamericană Global Financial Integrity a făcut un studiu re­cent princare a arătat că în aceste para­disuri fiscale românii depo­ziteazăanual peste 3,6 mld. dolari. "Dacă extrapolăm zo­na infracţională aPortului Constanţa la nivelul întregii ţări, pe orice sector deactivitate, de la licitaţii publice, companii de stat lache­restea, cereale, fier vechi, ţigări, alcool, pro­dusepetroliere etc. şi luăm în consi­derare principiul aisber­gului,potrivit că­ruia partea la suprafaţă, văzută, nu depă­şeşte 10% dinîntreg, atunci declaraţiile de avere reprezintă nu mai mult de 10%din valoarea totală a adevăratelor averi, deţinute de cetăţeniiavuţi ai ţării, indiferent dacă aceştia sunt demnitari sau nu", aspus Blănculescu.

Evaluările imobiliare folosite în analiză sunt orientative şi auavut în vedere preţurile medii de tranzacţio­nare ale locuinţelor(între 500 de euro/mp într-un oraş secundar şi până la 1.500 deeuro/mp în cadrul locuinţelor din sectorul 1 al Capitalei, în timpce autovehiculele au fost evaluate folosind preţuri solicitate pesite-urile de profil pentru modele asemănă­toare. Unde nu eramenţionat modelul a fost estimat un preţ mediu al mărciires­pective. Spre exemplu, automobilul Lexus GS 300 din 2009deţinut de Laszlo Borbely a fost evaluat la un preţ de 20.000 deeuro, în timp ce apartamentul de 47 mp din Bucureşti al luiSebastian Lăză­roiu a fost evaluat la 50.000 de euro. "O bună partedin avuţiile făcute sunt în anii de glorie, în perioada 2004 -2007, în spe­cial din imobiliare, când preţurile au cres­cut de la30 de dolari pe metru pătrat la 3.000 de dolari pe metru pătrat.Cine a cumpărat un apartament în blocurile socialiste în anii '90cu 20.000 de dolari l-a vândut cu 150.000 $ în anii 2000, iar lafel s-a întâmplat şi în cazul tere­nurilor agricole", a mai spusPasti, care este profesor în cadrul SNSPA.


Câţi bani au câştigat secretarii de stat de la Finanţeşi ce averi au

Cei trei secretari de stat membri ai echipei de conducere aMinisterului Finanţelor au câştigat anul trecut venituri cumulatereprezentând puţin peste un milion de lei, cei mai mulţi bani fiindîncasaţi de Bogdan Drăgoi, secretar de stat responsabil cutrezoreria, conform declaraţiilor de avere publicate pe site-ulinstituţiei. Depozitele bancare reprezintă în continuare singuraformă de plasament pentru economiile personale folosită de cei treisecretari de stat. Şefii de la Finanţe au economii în monedanaţională în sumă de 1,22 mil. lei, iar cumulat cu sumele în valutăplasamentele în bănci se apropie de 2 mil. lei. În timp cesecretarul de stat responsabil cu bugetul Gheorghe Gherghina îşiţine economiile doar în lei, Bogdan Drăgoi şi Dan Lazăr au şiplasamente în euro şi dolari. Gherghina a câştigat anul trecut276.953 de lei, din care cea mai mare parte reprezintă sumaîncasată din calitatea de membru al Comitetului Interministerial deFinanţări Garanţii şi Asigurări (CIFGA) la Banca de Import-Export aRomâniei. Gherghina are depozite şi conturi curente la trei bănci,toate în lei, în valoare de 97.912 lei. El are şi datorii la bănci,declarând un credit de la CEC Bank, contractat în 2008 pe 25 deani, de 855.891 lei. Gherghina deţine şase terenuri, dintre caredouă în Bucureşti, în intravilan, şi patru terenuri în Argeş - treiagricole şi unu forestier. Totodată, secretarul de stat mai aredouă case în Bucureşti, una de aproape 500 de metri pătraţi, şitablouri de 49.900 de lei. Secretarul de stat responsabil cutrezoreria Bogdan Drăgoi a câştigat anul trecut aproape 700.000 delei, cei mai mulţi bani încasându-i din calitatea de membru alCIFGA Eximbank, de unde a obţinut circa 200.000 de lei, în timp cepentru funcţia de membru al CA al CEC Bank a primit puţin peste408.000 de lei. Dan Lazăr, numit anul trecut secretar de statresponsabil cu legislaţia fiscală, a câştigat cel mai puţin,respectiv 114.787 lei. El are economii în lei în valoare de64.503,5 lei, dar şi două conturi în valută de 1.560 de dolari,respectiv 68 de euro. Cea mai mare sumă, de 54.610,6 lei, estepăstrată într-un cont de economii constituit în 2011 la CEC Bank.Claudia Medrega

Notă: estimările privind averile miniştrilor aufost realizate în urma unei evaluări a bunurilor şi activelordeţinute de aceştia: terenuri, clădiri, automobile, depozitebancare, bijuterii şi venituri din chirii, din care s-a scăzutvaloarea datoriilor raportate de fiecare ministru. Informaţiile aufost extrase din declaraţiile de avere aferente anului 2010 şidepuse de fiecare ministru (cu excepţia lui Sebastian Lăzăroiu) înluna iunie a acestui an şi publicate pe site-ul Guvernului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9024
Diferență: -0,2523
Ieri: 4.9148
Azi: 4.4632
Diferență: -1,1517
Ieri: 4.5152
Azi: 5.4966
Diferență: -1,2078
Ieri: 5.5638
Azi: 4.9026
Diferență: -0,4831
Ieri: 4.9264