Politică

UDMR nu vorbeste intotdeauna limba minoritatii maghiare

04.12.2003, 00:00 11



Minoritatea maghiara din Romania este preocupata mai degraba de cresterea veniturilor si inflatie decat de obtinerea autonomiei - obiectiv sustinut vehement de radicalii grupati in jurul lui Laszlo Tokes - sau de folosirea limbii materne in Justitie. Aproape 90% dintre maghiari spun ca parteneriatul cu PSD este o idee buna si ca in urma aceste colaborari au capatat o mai mare incredere in partidul de guvernamant insa sunt rezervati in privinta presedintelui Ion Iliescu. De asemenea, exista un decalaj intre cerintele populatiei maghiare din Romania si preocuparile UDMR. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice, la comanda UDMR, in perioada 10-24 octombrie.



Potrivit sondajului dat ieri publicitatii de presedintele UDMR Marko Bela, maghiarii considera ca politicienii ar trebui sa rezolve urmatoarele problemele urgente: veniturile mici si marirea pensiilor (14,7%), reducerea somajului (11,8%), stoparea inflatiei (11,6%), imbunatatirea situatiei saracilor (9,6%), imbunatatirea serviciilor sanitare (8,9%), eradicarea coruptiei (8,5%). Autonomia minoritatii maghiare (8,1%) si folosirea limbii materne in justitie (7,2%) sunt spre finalul listei de prioritati.



Sondajul arata ca exista un decalaj intre cerintele populatiei maghiare din Romania si preocuparile UDMR. Astfel, electoratul maghiar ar fi dorit ca UDMR sa se ocupe mai mult de veniturile mici si marirea pensiilor, de stoparea inflatiei si reducerea somajului, in timp ce Uniunea a considerat drept obiective folosirea limbii materne in justitie si autonomia minoritatii maghiare.



"Aceasta este si o critica la adresa UDMR. Sondajul demonstreaza ca nu trebuie sa renuntam la obiective, dar trebuie sa punem un accent mult mai mare pe acest pachet privind veniturile scazute, inflatia, somajul, coruptia", a spus Marko, citat de Mediafax.





Increzatori in PSD, neincrezatori in Iliescu



Sondajul arata ca increderea maghiarilor in PSD a crescut din 2000 - cand UDMR a inceput colaborarea cu acest partid - pana in acest an, de la 6,1% la 19%. "Exista o incredere mai mare fata de PSD, dar exista si fata de PNL si PD. Foarte multi dintre maghiari nu raspund la aceasta intrebare, dar cei care raspund pot concepe o coalitie cu PSD sau cu PD si PNL", a declarat presedintele UDMR Marko Bela.



Potrivit sondajului, 87,72% dintre maghiarii intervievati considera ca incheierea, in 2000, a unui protocol de colaborare UDMR-PSD a fost o decizie buna, in timp ce doar 12,28% si-au manifestat dezacordul. Peste 80% dintre maghiari cred ca incheierea protocolului a fost utila pentru maghiarii din Romania, iar 68,82% considera ca acest protocol a dus la scaderea tensiunii dintre maghiari si romani. In privinta unor eventuale coalitii, 53% dintre intervievati nu stiu daca UDMR ar trebui sa intre in coalitie cu vreun partid, 21,7% opteaza pentru o coalitie a Uniunii cu PSD, 15,2% pentru o alianta cu PNL, iar 6,2% pentru o coalitie a UDMR cu PD.



Liderii politici preferati ai minoritatii maghiare sunt senatorul UDMR Gyorgy Frunda, 56,9%, si presedintele Uniunii Marko Bela, 53,5%, urmati la distanta de episcopul Laszlo Tokes, 39,9%. Maghiarii nu au incredere, in schimb, in presedintele Romaniei (67,4%), Parlament (66,5%), partide politice (65,6%), Guvern (61,1%), firme de stat (51,3%), sindicate (50,3%) si SRI (50,1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri