Politică

Unificarea PD cu PLD decisa la centru a destabilizat filialele

Unificarea PD cu PLD decisa la centru a destabilizat filialele

Theodor Stolojan (stg.) si Vasile Blaga, doi posibili aspiranti la fotoliul de premier

06.12.2007, 19:12 16

Forurile de conducere largite ale PD si PLD (Colegiu Director, respectiv Delegatia Permanenta) au validat ieri decizia sefilor celor doua formatiuni de unificare intr-un singur partid - Partidul Democrat Liberal (PDL) -, dar in teritoriu au inceput sa apara primele nemultumiri fata de acest proiect.
Principala nemultumire: ce se va intampla cu doctrina partidelor si cum vor fi impartite functiile de conducere.
Una dintre variantele avansate anterior (neoficial) a fost un raport de 6 la 4 in favoarea PD, care in alegerile europene a obtinut 29% dintre voturi, in vreme ce PLD a primit in jur de opt procente.
Cele mai multe nemultumiri se inregistreaza in randul PLD, partid care la nici un an de la aparitie a facut o figura frumoasa la europene.
Liderii din teritoriu sunt insa suparati sau, dupa caz, sceptici, unii mirati de decizia neasteptata si neanuntata in prealabil, altii de-a dreptul furiosi pentru ca nu au fost, spun ei, consultati. O organizatie mai mica a PLD, cea din Bistret (Dolj), a trecut cu totul la PNL.
Cateva dintre reactiile de ieri ale filialelor sunt relevante pentru starea de spirit a celor luati prin surprindere de anuntul intempestiv de luni facut de Theodor Stolojan si Emil Boc, anume ca PLD si PD vor forma un nou partid.
"Sunt nemultumit", spune liderul PLD Arad, Sever Jurca, in vreme ce vicepresedintele filialei PLD Maramures, Calin Herte, spune ca "a fost o lipsa de informare care a dus la o criza gestionata prost de la centru". Unul dintre fondatorii PLD Covasna, Ioan Balan, a vorbit ieri chiar de o ruptura in PLD ("unii vor merge la PD, altii la PNL"). Relevanta este o declaratie a liderului PLD Bihor Gavril Grebenisan: "Recunosc ca nu inteleg nimic. La infiintarea PLD domnul Stolojan promitea ca formatiunea noastra a fost creata pentru a face politica liberala, de dreapta. Acum nu mai stiu daca in noul partid vom face noi politica liberala". Liderul PLD Salaj Gheorghe Stanciu spune ca mai toate organizatiile din regiunea nord-vest sunt impotriva proiectului. Stanciu (care a votat ieri impotriva noului partid) a declarat la finalul Delegatiei Permanente a liberal-democratilor ca votul sau impotriva realizarii PDL a avut ca motivatie faptul ca "PD este specialist in a dizolva si desfiinta partide", precizand ca mai mult ca sigur va trece la alt partid.
"Votul impotriva este pentru ca PD este specialist in a dizolva si desfiinta partide, iar electoratul care a fost alaturi de PLD a fost un electorat satul de clasa politica si a sperat in PLD. Am venit imputernicit de filiala locala, ramane sa le transmit ceea ce s-a stabilit aici si vom lua o decizie in cel mai scurt timp", a spus liderul PLD Salaj.
Intrebat daca va pleca din partid, Gheorghe Stanciu a spus: "Mai mult ca sigur".
Liberalii pun si ei paie pe foc. Ministrul Mihai Voicu a anuntat trecerea la PNL a organizatiei PLD Bistret, iar presedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea, a declarat ca se afla in discutii cu sapte organizatii locale ale PLD pentru inregimentarea acestora in PNL. Nemultumite mai sunt, dupa cum au anuntat organizatiile Deva si Timis. Totusi, cel putin oficial, la intrunirea de ieri (la care au participat si sefii de filiale) s-au inregistrat 63 de voturi pentru unificare si doar trei impotriva.
Nici la PD nu se inregistreaza o deplina armonie, desi ieri doar doi oameni s-au impotrivit aparitiei unei noi formatiuni. Unul dintre cei care a votat impotriva este vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde. Acesta din urma este nemultumit ca partidul isi pierde numele si doctrina. Un alt nemultumit este, potrivit unor surse din partid, secretarul general Vasile Blaga care ar putea pierde nominalizarea la functia de premier (in cazul unui nou guvern) in favoarea lui Theodor Stolojan. Blaga nu si-a facut insa publica nemultumirea. Anuntul fuziunii a creat nemultumiri si in randul filialelor PD. La Iasi, de pilda, senatorul PD Dan Carlan a anuntat ca nu renunta sa candideze la primarie la alegerile locale de anul viitor, desi aceasta pozitie este ravnita si de europarlamentarul PLD Dumitru Oprea.
"PDL va desemna viitorul primar in urma unui sondaj de opinie realizat la momentul oportun, care sa arate ce persoana este dorita de ieseni la Primarie", a declarat senatorul Dan Carlan.
In schimb, Oprea a anuntat chiar ca este dispus sa candideze ca independent, daca nu va avea sprijinul noului partid.
"Indiferent ce vremuri vor fi, eu voi fi candidatul pentru primarie al partidului vechi, al partidului nou sau chiar independent", a subliniat Oprea.
Tensiunile intre filialele celor doua partide s-au accentuat in campania pentru europarlamentare, atat PD, cat si PLD avand un electorat cu un profil apropiat.
Cele doua partide au convocat ieri pentru congrese extraordinare pentru data de 15 decembrie, pentru validarea unificarii si a infiintarii Partidului Democrat Liberal. Intr-un comunicat, PLD spune ca noul partid isi va pastra doctrina liberala, adica doctrina pe care in urma cu doar o zi Frunzaverde o contesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO