Politică

Vor vindeca legile lui Nicolaescu spitalele?

13.02.2006, 20:13 11

17 legi - adica 233 de pagini, 863 de articole si 13 anexe - acesta este pachetul legislativ pentru care Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea in fata Parlamentului. Aprobarea va consemna o schimbare soc pentru sistemul medical.

La pachetul legislativ privind sanatatea au fost introduse de partidele parlamentare peste 400 de amendamente care vor fi analizate in aceasta dimineata intr-o sedinta speciala a Guvernului, inaintea angajarii raspunderii.

Unele ar putea fi acceptate, altele nu, dar un lucru este acum sigur. Guvernul va infrunta o motiune de cenzura, dupa cum a anuntat ieri PSD care spune ca nu va renunta la aceasta posibilitate constitutionala, indiferent daca Guvernul ii va accepta sau nu amendamentele. Ce crede PSD despre acest pachet a fost rezumat ieri de senatorul PSD Sorin Oprescu aflat in conflict deschis cu ministrul sanatatii: ministrul de resort, Eugen Nicolaescu, este "primul pacient al tarii" aflat in "goana vampirica dupa sange de doctor", iar pachetul sau legislativ este "o rusine." Obiectii serioase are si Colegiul Medicilor. Dincolo de disputele legate, de pilda, de interdictia ca un director de spital sa mai poata avea o alta functie, sunt lucruri importante - chiar daca controversate - care sunt introduse in noul pachet legislativ care modifica legi dintre cele mai importante: legea spitalelor, legea asigurarilor sociale de sanatate, legea farmaciei.

Sistemul de sanatate din Romania a cheltuit mai mult, de la an la an, dar acest lucru nu se reflecta in starea de sanatate a populatiei si nici in dotari.

Guvernul spune ca de vina este inertia la reforma a sistemului - si vine cu pachetul legislativ -, opozitia spune ca aceasta nu este reforma, ci prostie.



* Pachetul contine o lege noua referitoare la contributiile voluntare la asigurarile de sanatate - este vorba despre plata unui alt pachet decat asigurarile obligatorii de sanatate. In functie de contributie, celor care cotizeaza la un astfel de fond li se deconteaza cheltuielile legate de alte interventii decat cele asigurate din fondul de asigurari obligatorii de sanatate. Asiguratorii trebuie sa indeplineasca conditii stricte, sub supravegherea Comisiei Nationale a Asigurarilor.

* Exista de asemenea, in pachetul legislativ, un act normativ care legifereaza introducerea cardului national de asigurari de sanatate si a cardului european de sanatate.

* Cardul este un document oficial - electronic - pe care sunt inscrise toate datele care se refera la viata unui om, din punct de vedere medical. Cardul national este singurul instrument prin care se poate dovedi calitatea de asigurat in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.

* Posesorul unui card european de asigurari sociale de sanatate - este emis dintr-o contributie alta decat cea de la fondul national de sanatate - beneficiaza de asistenta medicala imediata, in cadrul unei deplasari temporare intr-un stat membru al UE.

* Directorii de spitale nu vor mai putea sa desfasoare nici o alta activitate decat cea de profesor universitar. Sefii de sectie nu vor mai avea decat responsabilitati medicale (profesionale), dar nu administrative.

* Legea spitalelor introduce conceptul de conflict de interese pentru tot personalul medical cu functii de conducere, care se va extinde pana la rudele de gradul IV - in sensul de relatii comerciale sau de alta natura cu alte activitati medicale si farmaceutice, producatori, importatori si distribuitori de medicamente si materiale sanitare.

* Se infiinteaza un nou tip de spital - spitalul regional care asigura asistenta medicala pentru mai multe judete. Acesta va avea atributia de a rezolva urgentele ce nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor judetene.

* Spitalele sunt obligatoriu publice in domeniul medicinei de urgenta, publice cu sectii private si private. Sunt, in lege, enumerate 14 tipuri de spitale care vor trata pacientii in functie de gravitatea starii lor de sanatate, dar si a tipului de asigurare - pentru cei care contibuie voluntar la un sistem altul decat cel obligatoriu se asigura conditii mai bune.

* Ministerul Sanatatii ii va putea schimba din functie pe directorii de spitale, posibilitate pe care nu o are in prezent.

* Legea asigurarilor sociale de sanatate stabileste un nou mecanism al platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate. Vor contribui la asigurari si pensionarii, incepand cu 2007. Vor plati, de asemenea, contributii si somerii, cei care muncesc in strainatate - chiar si aceia care muncesc fara forme legale, intrucat ei sunt inregistrati la punctele de trecere a frontierei.

* Legea privind profesia de medic asigura accesul la exercitarea profesiei de medic pe teritoriul Romaniei, incepand cu data aderarii la UE, a medicilor cetateni ai statelor terte casatoriti cu cetateni romani sau posesori ai permisului de rezidenta permanenta in Romania.

* Legea privind malpraxisul defineste raspunderea persoanelor fizice si juridice care activeaza in sistemul de sanatate. Medicul care a gresit plateste daune singur sau impreuna cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

* Legea medicamentului modifica conditiile de valabilitate ale autorizatiei de punere pe piata: autorizatia initiala este acordata pentru 5 ani, cu o reinoire urmata de o perioada nelimitata de valabilitate.

* Legea privind sistemul national integrat de servicii medicale de urgenta si de prim-ajutor calificat generalizeaza serviciile de urgenta tip SMURD.

* Alte legi precum cea a farmacistilor sau legea de functionare a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate instituie supravegherea Ministerului Sanatatii asupra acestor institutii.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO