Prima pagina

Actiunile n-au mers. Noroc cu obligatiunile statului

08.01.2003, 00:00 19

Dupa un semiesec al incercarii de a castiga de pe urma actiunilor romanesti cotate, unul din fondurile straine de investitii prezent pe Bursa de Valori si Rasdaq si-a recuperat o parte din pierderea initiala plasand banii in euroobligatiuni de aceiasi nationalitate.
Decizia de schimbare a structurii portofoliului de investitii a fost luata datorita randamentelor foarte bune aduse de euroobligatiunile emise de statul si companiile romanesti in ultimii ani.
Fondul Romanian Investment Company (RIC) a fost infiintat in 1997 de una din cele mai importante societati de administrare din lume - Foreign & Colonial pentru a investi peste 50 de milioane de dolari in actiuni ale companiilor romanesti cotate.
Dupa cinci ani de existenta si cu aproximativ unul inainte de inchidere, cea mai mare pondere in activul net al fondului o au, insa, euroobligatiunile emise de Romania in 2001 si 2002 si Termoelectrica in 2002.
Astfel, la inceputul lunii decembrie a anului trecut, RIC detinea euroobligatiuni romanesti in valoare de aproximativ 8,7 milioane de dolari, adica 30% din totalul expunerii pe Romania si 21% din valoarea totala a fondului.
In plus, 11% din activul net al RIC il reprezentau obligatiuni rusesti iar 15%, numerarul. Ponderea actiunilor romanesti scazuse la 53%.
Cum a ajuns un fond dedicat celor doua burse romanesti in aceasta situatie? Datorita lipsei variantelor interesante de investitii pe piata romaneasca si lichiditatii mai mare a euroobligatiunilor, spun oficialii RIC.
"Am considerat ca investitia in obligatiuni romanesti (in special cele in euro) va fi rentabila, iar previziunile noastre initiale au fost bune. In plus, lichiditatea acestor instrumente era mai mare decat a actiunilor disponibile", a declarat pentru Ziarul Financiar Harlan Zimmerman, directorul RIC.
Euroobligatiunile romanesti sunt foarte rentabile avand in vedere dobanda mare platita de statul roman si companiile de stat. De exemplu, emisiunea din 2001 a Ministerului de Finante are o dobanda anuala de 10,63% in euro iar cea din 2002 - 8,5%. Termoelectrica a fost mult mai darnica, cu o dobanda de 11,25%.
In acest moment, dobanzile pe euro se situeaza in intervalul 4 - 7%.
Pentru ca sunt avantajoase, cererea pentru titlurile romanesti a crescut, ceea ce a dus la majorarea pretului euroobligatiunilor. Cotatiile isi vor mentine tendinta de crestere, pe masura imbunatatirii pozitiei externe a Romaniei.
Pe langa cresterea valorii euroobligatiunilor, ponderea acestora in portofoliul RIC s-a majorat si datorita faptului ca fondul a vandut o parte importanta din actiunile detinute la companiile romanesti si a acordat actionarilor dividende in valoare de aproximativ 13 milioane de dolari. Valoarea fondului a scazut de la peste 52 milioane dolari - in mai 2002 la 41,45 milioane dolari, in decembrie.
Initial, termenul limita pentru inchiderea RIC a fost prevazut pentru noiembrie 2007 insa actionarii fondului au decis devansarea pana la noiembrie 2003. Motivul: lipsa perspectivei de aparitie a unor companii suficient de mari si interesante pe Bursa sau Rasdaq.
Urmare a decizie de inchidere a fondului in 2003, RIC a vandut anul trecut un numar de participatii importante si a inceput procedurile pentru iesirea din restul companiilor.
Astfel, in 2002, RIC a vandut actiunile detinute la Arctic Gaesti (18,49 din capitalul social), Electroaparataj Bucuresti (20%), Antibiotice Iasi (6,19%) si Stirom Bucuresti (18,31%). De asemenea, RIC a vandut si o parte din participatia de 18,61% detinuta la Imsat Bucuresti.
RIC, alaturi de alte fonduri, se afla in prezent in negocieri pentru vanzarea celei mai importante participatii detinuta in prezent la o companie romaneasca - 20% din Terapia Cluj.
In afara de Terapia si Imsat, RIC a mai ramas actionar la Automobile Dacia (1,77%), Banca Transilvania (4,9%), Rolast Pitesti (20%) sau Compa Sibiu (17,09%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO