Prima pagina

Americanii de la Enron au esuat in Romania

23.04.2001, 00:00 87



Compania americana Enron Corp, cel mai mare producator mondial de energie electrica, a decis sa taie Romania de pe lista prezentei sale in Europa Centrala si de Est, in urma esuarii unei afaceri din domeniul importului de gaze naturale.

Acum doi ani Enron a decis sa se alieze cu Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom prin infiintarea unei companii mixte, la care fiecare partener detinea 50%.

Enron a pornit afacerea pentru a realiza importuri de gaze naturale in Romania, sperand sa poata folosi reteaua de conducte a Distrigaz. Petrom urma sa fie principalul beneficiator al gazelor importate de Enron.

Americanii nu au reusit sa capete, insa, accesul la conducte si o companie initial infiintata pentru 10 ani a ramas fara unul dintre actionari, cel american, dupa numai doi ani.

"Au spus( n.r- Enron) ca interesul lor pentru Europa de Est ramane deschis, dar ca vor cauta tari in care sa poata face afaceri", a declarat pentru Ziarul Financiar Gabriel Nastase, purtatorul de cuvant al Petrom.

Enron Capital BV, ramura grupului american care a participat la join-venture, a vandut, dupa spusele lui Nastase, cu titlu gratuit jumatatea sa de actiuni catre Petrom, fara pretentii financiare viitoare.

"Suntem in cautarea unui partener pentru a continua afacerea si care sa preia actiunile pe care le detinea Enron. Oricum, avand in vedere ca nu au apucat sa faca investitii in Romania si ca nu au avut cheltuieli prea mari pana acum, nu vor pierde prea mult din afacere", a afirmat Gabriel Nastase.

Petrom a extras anul trecut 6,17 miliarde de metri cubi de gaz iar planurile pentru acest an prevad un volum de 6,28 miliarde de metri cubi. Romania este in prezent net importator de gaze naturale.Cele mai mari afaceri in domeniul importului de gaze se fac se fac cu parteneri rusi.

Enron este un grup cu activitati intergate de fabricare si furnizare a energiei electrice. Compania detine uzine de energie electrica si retele de distributie in special in America de Nord iar strategia sa prevede o extindere rapida a activitatii sale in Europa.

Grupul american are o cifra de afaceri anuala de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Pe primul trimestru al acestui an, Enron a raportat venituri totale de 50,1 miliarde de dolari, mai mari cu 281% in comparatie cu perioada anterioara a lui 2000. Profitul net al companiei a crescut in aceiasi perioada cu 20% pana la 406 milioane de dolari.

Ramura de transport si distributie de gaz a grupului a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 133 milioane de dolari si este in plina expansiune, compania avand in plan extinderea retelei de conducte.





Guvernul nu se grabeste cu privatizarea Petrom



Privatizarea celei mai mari companii romanesti, Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom, mai are de asteptat cel putin pana anul viitor, conform declaratiilor autoritatilor guvernamentale.

"Privatizarea Petrom nu este o chestiune de maxima urgenta", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, Dan Ioan Popescu ministrul Industriei si Resurselor.

Potrivit lui Dan Ioan Popescu, privatizarea SNP va fi analizata in perioada urmatoare, iar incepand cu anul 2002 se vor cauta modalitatile cele mai eficiente pentru a transfera in proprietate privata societatea Petrom.

Ministrul Industriei a afirmat ca Petrom este o companie puternica, care functioneaza bine, iar procesul de privatizare va urmari cresterea capacitatii de actiune si de reactie a SNP in "lumea atat de grea a petrolului, si in concurenta atat de acerba care exista la aceasta ora in aceasta zona a Europei".

Popescu a mentionat ca exista o serie de investitori care si-au manifestat interesul pentru a participa la privatizarea SNP.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2.228 miliarde de lei (98,1 mil.$), veniturile totale cifrandu-se la 57.854 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 55.805 miliarde de lei.

SNP a prelucrat in, cursul anului 2000, 5,7 milioane tone titei, reprezentand 53% din cantitatea totala de titei rafinata in Romania.

Prim-ministrul Adrian Nastase a afirmat la randul sau ca "foarte multi vor sa privatizeze Petrom-ul. In general, cand o vaca da foarte mult lapte, toata lumea se repede sa o mulga, insa nu sunt multi cei care sa vrea sa ii dea si de mancare".

Potrivit sefului Executivului, Petrom a adus anul trecut aproximativ 40.000 de miliarde de lei la bugetul statului, contribuind astfel la plata unei mari parti din salariile bugetarilor.

De aceea, a mentionat premierul, "am spus foarte clar celor ce isi ofera serviciile pentru privatizarea SNP ca nu este cazul sa ajute aceasta societate."

Actiunile Petrom vor fi listate la Bursa de Valori de la Bucuresti peste aproximativ doua luni, conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de la inceputul acestei luni.

AGA a hotarat si majorarea capitalului social al societatii cu suma de 18.641 miliarde lei, valoarea capitalului social ajungand la 39.201 miliarde lei.

Actionarul majoritar al SNP este Ministerul Industriei si Resurselor, care detine 93,2% din capital - 36.545 miliarde lei, in timp ce un actionarii privati detin 6,7% din actiunile companiei, reprezentand 2.655 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO