Prima pagina

Americanii de la UPC cumpara cu 420 mil. dolari afacerea Astral

Americanii de la UPC cumpara cu 420 mil. dolari afacerea Astral
21.07.2005, 19:45 118

Compania americana UPC urmeaza sa semneze pana la sfarsitul saptamanii contractul de achizitie a operatorului de cablu Astral Telecom in cadrul unei tranzactii care se situeaza in jurul valorii de 420 mil. $ (circa 350 mil. euro), afirma surse din piata.

Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii private de pe piata romaneasca.

Afacerea Astral a fost dezvoltata de la zero de un grup de oameni de afaceri din Cluj, unul dintre ei fiind Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. In 2000, Astral a atras in afacere un fond de investitii american, cu banii caruia a facut achizitii si a investit in dezvoltare.

UPC este al treilea jucator pe piata romaneasca de cablu. UGC Europe, detinuta de compania americana UnitedGlobalCom (UGC), va prelua treptat pachetul integral de actiuni prin intermediul UGC Europe. De asemenea, cumparatorul va prelua si datoriile Astral. O parte importanta a datoriilor provine din contractarea unor credite in 2003 de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de la institutia de credit olandeza FMO, valoarea imprumuturilor fiind de 7 mil. $, respectiv de 5 mil. euro. Banii astfel obtinuti au fost folositi la extinderea operatiunilor Astral, in ultima vreme realizand o campanie de achizitii pe piata de profil.

Actionarii actuali ai companiei Astral Telecom urmeaza sa-si faca "exit" - ul treptat din afacere, plata pretului pe pachetul de actiuni urmand sa se realizeze in mai multe transe , spun sursele citate.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, compania Astral, care se bate cu RCS pentru pozitia de lider al pietei de cablu, este controlata de fondurile de investitii Cresianco Limited - 34,35%, Dixon Investments Overseas Limited - 25,69%, Bridgecom Holdings Limited - 6,16%, Wordfield Limited - 7,16% si Dealgate Trading Limited - 1,61%, precum si de persoanele fizice Ghite Sorin Voicu - 3,95%, Pop Baldi Nicolae Dan - 3,95%, Urasi Bela - 3,95%, Nicola Olimpiu Valentin - 3,95%, Ciorcila Horia - 4,29%, Goia Dorel - 1,18%, Goia Ioan - 2,1%, Oprea Mariana - 1,61% si Meciu Eugen, sub 0,1%. Gigantul financiar american AIG detine aproximativ un sfert din afacerea Astral, unde este prezent prin intermediul fondului de investitii Dixon Investments Overseas Limited.

Restul actiunilor sunt detinute direct si indirect de catre un grup de persoane fizice, cei mai reprezentativi fiind Horia Ciorcila, respectiv Ghite Sorin.

Reprezentantii AIG si cei ai grupului de persoane fizice nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Consultanta UGC Europe la achizitia afacerii Astral Telecom este asigurata de catre firma americana de avocatura Squire, Sanders & Dempsey, respectiv casa de avocatura romaneasca Voicu & Filipescu. Pe partea de vanzare, au fost consultanti firma de avocatura americana White & Case, respectiv cabinetul de avocatura Despina Fruth Oprisan.

Americanii au tatonat terenul pentru preluarea Astral inca de anul trecut, pe lista celor interesati fiind si alti investitori, in principal fonduri de investitii europene si americane. Interesul major pentru preluarea companiei este dat de potentialul mare de crestere al pietei, care ar urma sa urce de circa 4 ori in urmatorii 4 - 5 ani.

Tranzactia urmeaza sa fie notificata Consiliului Concurentei, in conditiile in care americanii vor avea o pozitie puternica pe piata serviciilor de cablu. Astral Telecom controleaza aproximativ 20 - 25% din piata serviciilor de cablu, fiind deja in discutii pentru preluarea unui alt operator local. Americanii detin deja o cota de circa 10% din piata prin intermediul UPC Romania si au circa 340.000 de clienti, conform ultimelor date disponibile. Valoric, piata serviciilor de cablu este estimata in acest an la 320 mil. euro, iar cea a serviciilor de internet la peste 250 mil. euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piata IDC.

Astral Telecom a fost fondata in 1993 la Cluj-Napoca si furnizeaza servicii de televiziune prin cablu, servicii de internet si transmisii de date, respectiv servicii de telefonie fixa. Compania s-a dezvoltat si s-a extins puternic, preluand in ultima vreme alte firme de pe piata. Firma FX Communications Bucuresti a fost preluata de catre Astral impreuna cu principalul sau concurent, grupul RDS RCS. Recent, Astral a preluat operatorul de cablu CVR, divizia specializata a RomTelecom, iar UPC a achizitionat operatorul de cablu TV Conex Sat Roman.

Astral a raportat in 2003 o cifra de afaceri de peste 46 mil. $ si un profit net de 6,4 mil. $, estimarile pe 2004 ale reprezentantilor companiei vizand incasari de circa 70 mil. $.

UGC Europe are peste 8 milioane de clienti si o prezenta puternica in zona centrala si de est, in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania. Compania - mama, UnitedGlobalCom, a realizat venituri in 2004 de circa 2,5 mld. $. Actiunile companiei sunt listate pe Nasdaq. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO