Prima pagina

Americanii raman in Balcani pana la noi ordine

01.03.2001, 00:00 6



Secretarul de stat american Colin Powell a declarat dupa intalnirile de la Bruxelles cu aliatii din cadrul NATO ca Statele Unite isi vor mentine prezenta militara in Balcani, unde sunt desfasurati aproape 9.000 de militari americani in cadrul misiunilor de mentinere a pacii din Bosnia si Kosovo.

Powell a precizat ca orice reducere a fortelor americane din regiune va fi efectuata doar impreuna cu aliatii, relateaza CNN.

"Totul poate fi rezumat printr-o propozitie simpla: am venit impreuna, vom pleca impreuna", a spus seful diplomatiei americane.

"Suntem decisi sa asiguram pe toata lumea ca, in timpul procesului de revizuire a prezentei noastre in Balcani, vom avea consultari cu aliatii nostri si ne vom asigura ca ca in orice moment pe termen va exista o balanta corecta de forte", a adaugat Powell.

In timpul campaniei electorale din SUA, Condoleezza Rice, consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui George W. Bush, a provocat ingrijorare in capitalele europene dupa ce a declarat ca Statele Unite ar trebui sa-si retraga trupele din Balcani.

Ulterior, in urma unor semnale de alarma venite din Europa, Bush si-a nuantat pozitia, afirmand in urma cu doua saptamani ca "nu vor avea loc retrageri precipitate din zonele unde am mostenit angajamente de la administratia anterioara", dar a adaugat ca va fi mult mai atent pe viitor in privinta misiunilor de mentinere a pacii.

Pozitia lui a fost intarita de secretarul apararii, Donald Rumsfeld, care le-a declarat omologilor sai de pe continent ca SUA nu vor actiona unilateral sau fara sa se consulte cu aliatii sai.

In 1995, 20.000 de militari americani faceau parte din totalul fortei de 60.000 de militari din mai multe tari, formand misiunea de mentinere a pacii din Bosnia, care ar fi trebuit sa dureze maxim doi ani. In prezent, din cei 22.000 de membri ai fortei de mentinere a pacii din Bosnia, 4.500 sunt americani.

In Kosovo, 5.000 dintre cei 46.000 de militari din forta internationala KFOR sunt americani, numarul ramanand aproape neschimbat de la inceputul misiunii, in iunie 1999.

Colin Powell i-a avertizat de asemenea pe combatantii implicati in luptele de la granita din Kosovo si Macedonia sa opreasca astfel de actiuni, pentru ca un nou conflict militar in zona nu este deloc de dorit.

In centrul recentelor violente este zona demilitarizata de la granita dintre Serbia pi provincia Kosovo, lata de sase kilometri, care este folosita de separatistii albanezi pentru lansarea de atacuri impotriva reprezentantilor autoritatilor sarbe.

Marti, Powell si aliatii europeni au decis sa analizeze o reducere "treptata si conditionata" a zonei-tampon, fapt privit ca o incurajare adresata noului presedinte iugoslav Voislav Kostunita, care a propus elimizarea totala a zonei.

"Ministrii de externe din cadrul NATO si-au exprimat profunda ingrijorare fata de folosirea zone de siguranta ca un paradis pentru activitati extremiste. Prin urmare Alianta este pregatita sa aplice o reducere treptata si conditionata a zonei", a spus secretarul general NATO, George Robertson.

In ceea ce priveste sistemul american de aparare antiracheta, Powell a afirmat ca are reactii "foarte bune" de la toti omologii sai, care au recunoscut, ca si reprezentantii Rusiei, ca exista amenintari care fac necesara apararea antiracheta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels