Prima pagina

Aproape 20% din bulgarii activi sunt someri

18.08.2000, 00:00 6



Rata somajului in Bulgaria a crescut cu 0,14% in luna iulie fata de luna precedenta, atingand 18,33% din populatia activa, a anuntat, miercuri, Serviciul National al locurilor de munca.

In luna aprilie, somajul a atins o rata record de 19%, pentru a scadea in luna mai la 18,86% si la 18,19%, in luna iunie. In luna iulie 1999, rata somajului in Bulgaria era de 13,01%.

Cresterea somajului in luna iulie se datoreaza concedierilor survenite in intreprinderile de stat, potrivit Serviciului Fortelor de Munca.

Restructurarea economiei, care a antrenat inchiderea firmelor de stat nerentabile si reducerea personalului in firmele privatizate, a contribuit la cresterea somajului.

Economia bulgara este nevoita sa suporte si presiunea unei datorii externe de circa zece miliarde de dolari, guvernul examinand in acest sens negocierea rascumpararii unor obligatiuni Bady emise in 1994.

La inceputul lunii, ministerul de Finante a anuntat ca Bulgaria intentioneaza sa-si reduca datoria externa la 60% din PIB pana in 2003, de la 88% din PIB in prezent, pentru aceasta urmand a fi folosite veniturile din privatizare.

Din cauza intarzierii reformelor structurale din economie, agentia de rating Moody's a inrautatit perspectiva de rating a Bulgariei, de la stabil la negativ, atat pentru datoria in valuta a tarii, cat si pentru depozitele bancare in valuta.

O eventuala imbunatatire a ratingului este conditionata de realizarea unor reforme semnificative in sectorul energetic, de stabilizarea nivelului exporturilor, precum si de diminuarea considerabila a deficitului de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels