Prima pagina

Austriecii de la BBAG isi umplu halbele cu inca trei fabrici

23.08.2000, 00:00 32


Grupul austriac BBAG care detine printre altele marcile de bere Silva, Golden Brau si Kaiser a achizitionat de la Brewery Holdings Ltd inca trei fabrici romanesti de bere, afacere in urma careia BBAG si-a dublat cota pana la 36%, pe o piata romaneasca a berii estimata intre 500-600 mil.$.

Analistii estimeaza ca piata romaneasca va deveni pana in anul 2005 a doua mare piata din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia

Brewery Holding Limited, in prezent cel mai mare grup de fabrici de bere din Romania, a fost infiintat in 1997, de catre fondurile cu capital de risc Advent International Plc si Fondul Est European Jupiter.

Tranzactia este cea mai substantiala vanzare a unei investitii de capital de risc din Romania pana in prezent.

BBAG a preluat 98,18% din capitalul Bere Miercurea-Ciuc (marca Ciuc), 91,83% din Grivita International (berea Gambrinus) si 75,74% din Haber International S.A. (marca Haber), conducerea companiei austriece refuzand sa precizeze care este valoarea totala a tranzactiei. Chris Mruck, director la Advent InternationalBBAG spune ca Brewery Holding a realizat in Romania investitii de peste 40 milioane dolari. Analistii estimeaza ca valoarea tranzactiei a fost destul de ridicata de peste 60 milioane dolari.

"Pornind de la o cota de piata de numai 4%, Brewery Holdings a crescut organic si prin achizitii, devenind liderul de piata in Romania in mai putin de trei ani", a spus Mruck.

BBAG estimeaza ca anul acest cele trei fabrici de bere vor avea o vanzare de 2,4 milioane hectolitri, rezultand o cifra de afaceri de 83,5 milioane dolari.

"Suntem pe cale de deveni lider pe piata berii din Europa Centrala. Achizitia fabricilor de bere Ciuc, Grivita si Haber reprezinta un pas important pentru noi, obiectivul final fiind de a ne pozitiona eficient marcile internationale de bere pe piata din Romania, una dintre cele mai atractive piete din Europa centrala", a declarat ieri Karl Bueche, presedintele BBAG, in cadrul conferintei de presa in care a fost anuntata achizitia.

Isaac Sheps, presedintele companiei United Romanian Breweries care produce berea Tuborg a declarat Ziarului Financiar ca nu se teme de majorarea cotei de piata a BBAG. "Noi stiam ca Brewery Holdings este de vanzare dar nu ne-a interesat aceasta afacere", spune Sheps.

In afara celor trei fabrici preluate recent, Brau-Union mai este actionar majoritar la inca patru fabrici romanesti de bere: Arbema Arad, Malbera Constanta, Bere Craiova si Silva Reghin.

BBAG distribuie in Romania marcile nationale Kaiser, Silva si Golden Brau. "Recentele achizitii vor aduce cu sine alte patru importante marci romanesti de bere si vor completa portofoliul existent , atat din punct de vedere geografic cat si din cel al prezentei in segmentele de piata", spune Bueche.

Noile marci achizitionate de Brau-Union sunt: Ciuc, care se pozitioneaza in segmentul marcilor Premium, Gambrinus, care este inclus in segmentul de consum si marcile regionale Hategana si Harghita care urmeaza sa ocupe segmentele cu preturi mai mici.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels