Prima pagina

Bancile romanesti, anemice chiar si fata de suratele din Est

11.09.2001, 00:00 7



Ponderea sistemului bancar in economia romaneasca este de 10 ori mai mica decat in zona euro si de doua ori mai mica fata de media celorlalte economii din Europa centrala si de Est (ECE), se arata in studiul "Compararea sistemelor bancare din ECE", realizat de Bank Austria Creditanstalt.

Astfel, raportul active bancare/PIB este de 260% in zona euro, fata de 68% in CEE si 29% in Romania, care intrece doar Ucraina (cu 21%) din acest punct de vedere.

Romania este printre ultimele si la ponderea capitalului strain in totalul activelor bancare: doar 31%, fata de o medie de 53% in ECE, ca si in ceea ce priveste volumul absolut al activelor bancare: doar 9,6 mld. euro la sfarsitul lunii iunie anul acesta, mult mai putin fata de Polonia (112 mld. euro), Republica Ceha(77 mld. euro) sau Ungaria (32 mld. euro).

Pana si Slovenia, care are o populatie cat Bucurestiul, are banci mai puternice ca cele din toata Romania: activele lor sunt de 15 mld. euro.

Cea mai mare banca din Romania, Banca Comerciala Romana, practic nu conteaza in regiune: este de-abia pe locul 25, cu active de 2,6 mld. euro, dupa 13 banci poloneze, patru cehe, doua ungare, doua croate, doua slovace si una slovena. Cea mai mare banca din regiune este este cea poloneza PKO BP, cu active de 18 mld. euro, aproape dublu fata de totalul sistemului bancar romanesc.

Sectorul bancar din aceasta zona este la un foarte concentrat: primele 25 de banci detin 55% din totalul activelor, care sunt de 290 miliarde $. Studiul estimeaza o crestere a acestora din urma pana la 525 miliarde euro in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels