Prima pagina

Basescu, dat afara de la Cotroceni de Parlament (Update)

Basescu, dat afara de la Cotroceni de Parlament  (Update)

Click pentru imaginea marita

20.04.2007, 19:01 26

Documentele privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu au fost depuse, in aceasta dimineata, la Curtea Constitutionala, cu numarul de inregistrare 3762/20.04.20004.

Tot astazi, liderul executiv al Partidului Democrat, Adriean Videanu, a prezentat un proiect de modificare a Legii 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei "care a circulat prin calculatoarele parlamentarilor PNL si PSD" si in care se prevede ca nu pot candida presedintii suspendati din functie. In documentul dat publicitatii de PD, sub expunerea de motive apare numele premierului Tariceanu, fara sa existe, insa, si o semnatura a acestuia.
Reprezentantii Partidului Social Democrat si ai Partidului Liberal au negat ca documentul ar fi fost eleborat de cele doua partide. Aflat intr-o vizita la Pitesti, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, "delireaza" cand vorbeste despre un proiect de lege elaborat in laboratoarele PSD prin care nu pot candida presedintii suspendati din functie.
In acelasi timp, liderii PNL au caracterizat gestul democratilor drept "o diversiune. Vicepresedintele PNL, deputatul Crin Antonescu, a declarat, astazi, pentru Mediafax, ca in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL nu s-a discutat "nicio secunda" despre un proiect ca acela invocat de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, mentionand ca el se va opune unui asemenea demers.


Presedintele Traian Basescu a fost suspendat ieri din functie de Parlament, cu o majoritate zdrobitoare: 322 de voturi pentru si 108 impotriva, platind astfel pentru conflictul pe care l-a avut cu PNL si PSD.
Decizia a fost publicata, ieri dupa-amiaza, in Monitorul Oficial, insa nu a putut fi depusa la Curtea Constitutionala, conform procedurii, pentru ca angajatii Curtii isi terminasera programul de lucru.
De altfel, conform afirmatiilor presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, documentatia nu a putut fi depusa nici la registratura Administratiei Prezidentiale, din aceleasi motive.
Alaturi de cele doua partide, care au sustinut acum doua saptamani formarea noului guvern Tariceanu si trimiterea in opozitie a PD, partidul din care provine Basescu, pentru suspendare au mai votat PRM si PC, partide ai caror lideri sunt critici inversunati ai presedintelui.
Suspendarea presedintelui este o situatie fara precedent in Romania de dupa 1989, iar dezbaterile din Parlament au fost dominate de pozitii dure ale principalelor partide, cu exceptia PD si PLD, fata de presedinte, desi Curtea Constitutionala nu a gasit motive pentru suspendarea presedintelui.
Decizia Parlamentului a fost publicata ieri dupa-amiaza in Monitorul Oficial.
Dezbaterile din Parlament si anuntarea rezultatului votului au miscat pietele financiare, mai ales ca Basescu anuntase ca va demisiona "in cinci minute" dupa ce Parlamentul ar vota suspendarea.
Pana la inchiderea editiei, presedintele Traian Basescu nu isi anuntase demisia.
Basescu nu a participat la sedinta Parlamentului si nu a transmis un raspuns la acuzatiile care au fost formulate de opozitie impotriva sa, desi a fost invitat. Miercuri seara, el ii avertizase pe parlamentari sa nu voteze suspendarea, intrucat acest lucru ar putea arunca Romania in criza, ar afecta ratingul de tara si ar alunga investitorii.
Imediat dupa votul Parlamentului, premierul Calin Popescu-Tariceanu, un adversar declarat al presedintelui, i-a cerut acestuia, intr-o declaratie de la sediul Guvernului, sa demisioneze asa cum a promis. El i-a cerut, de asemenea, presedintelui sa intrerupa orice contact cu institutiile. Tariceanu, care este si deputat PNL, a fost prezent dimineata la sedinta Parlamentului, dar nu a votat. Tariceanu a spus ca in cazul in care isi da demisia, Basescu nu mai are caderea sa candideze pentru un nou mandat.
Cu toate ca cei doi au fost liderii Aliantei D.A. in 2004, din 2005 relatiile dintre cei doi s-au deteriorat, odata ce presedintele a cerut declansarea unor alegeri anticipate. Basescu nu l-a iertat pe Tariceanu, care s-a opus acestei idei si a inceput sa il critice constant pe premier in mod public, declarand chiar ca intre cei doi nu mai exista cale de reconciliere.
In ciuda conflictului politic, pornit in 2005 intre cei doi, Romania a intrat in Uniunea Europeana, iar economia a crescut sustinut, mai ales pe seama investitiilor si a consumului, impulsionate de cota unica, sustinuta de cei care au preluat puterea in 2004 - presedintele Basescu si Alianta D.A. (PNL - PD). Deciziile privind nivelul fiscalitatii, probabil principala temere a investitorilor in cazul unei schimbari a puterii, nu sunt apanajul presedintelui, acesta neavand putere de decizie economica.
Piata valutara a reactionat pe moment la publicarea vestii privind suspendarea presedintelui, insa cotatiile s-au stabilizat rapid in conditiile in care situatia fusese anticipata. Cursul a urcat rapid de la 3,3350 la 3,3420 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut insa ordine de vanzare de euro, inclusiv din partea investitorilor straini, astfel ca moneda europeana s-a intors la 3,3360 lei, pana la inchiderea pietei.
"Reactia pietei era previzibila, decizia Parlamentului fiind anticipata de jucatori. In ultimele doua zile s-au incarcat pozitii, iar saltul a fost determinat numai de unii jucatori intarziati", a comentat Dragos Balaci, dealer sef la ABN Amro Bank Romania.
Dealerii nu se asteapta la aparitia unor evolutii semnificative in zilele urmatoare, daca nu apar complicatii pe scena politica.
Pietele bursiere au scazut ieri, insa destul de neconvingator pe parcursul dezbaterilor parlamentare, a votului si dupa aflarea rezultatelor. Bursa de la Bucuresti a deschis cu o scadere importanta, condusa de Petrom, sub influenta informatiilor privind bugetul companiei pe acest an si aparitia la vanzare a 8% din actiuni, informatii aparute cu o zi in urma.
Dupa scaderea de la deschidere, majoritatea actiunilor au evoluat pe crestere, recuperand o mare parte a scaderii. Daca la deschidere indicele BET pierdea 2,2%, acesta a incheiat ziua cu 1% mai jos fata de miercuri. SIF-urile, care au cazut cu peste 3% in prima parte a zilei, au recuperat pe parcurs si au incheiat ziua cu o depreciere de 1,2%. Fara scandalul politic, scaderile indicilor fata de ziua anterioara nu ar fi iesit din tipicul unei zile normale de tranzactionare, mai ales ca si celelalte piete din regiune au pierdut 1-2%.
La momentul anuntarii suspendarii presedintelui, la Bursa de la Bucuresti nu se mai tranzactiona, insa pe piata la termen de la Sibiu, unde se tranzactioneaza contracte la termen pe actiunile de la Bucuresti, anuntul suspendarii a provocat o reactie emotionala a investitorilor, contractele pe actiunile de la Bucuresti scazand consistent. Investitorii de la Sibiu au mizat astfel pe noi scaderi ale cotatiilor azi, pe piata de la Bucuresti.
"Decizia de suspendare va avea o influenta negativa asupra pietei pe termen scurt, pe termen mediu insa tendinta va fi data in continuare de factorii economici", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
Daca Basescu va demisiona, in trei luni vor fi organizate alegeri prezidentiale anticipate. Pe aceasta perioada, el nu va beneficia de imunitate si va putea fi din nou membru al unui partid politic. Daca nu demisioneaza, intr-o luna de zile va trebui organizat un referendum in care cetatenii cu drept de vot vor fi intrebati daca sunt de acord sau nu cu demiterea presedintelui.
In perioada in care functia de presedinte este vacanta, interimatul va fi asigurat de al doilea om in stat - presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD). El va avea toate atributiile presedintelui, insa nu va putea sa dizolve Parlamentul, sa se adreseze Parlamentului sau sa convoace un referendum.
Vacaroiu anuntase ca daca va fi presedinte interimar va lucra cu o alta echipa la Cotroceni. El a admis insa ca exista discutii privind preluarea functiei de presedinte interimar de catre liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.

Cititi in paginile ZF:

Cum a fost ieri in Parlament la suspendare
Cum argumenteaza premierul Tariceanu declaratia ca Basescu trebuie sa demisioneze.
Cum il apara Theodor Stolojan pe presedinte
Reactiile oamenilor de afaceri la criza politica
Cum au reactionat pietele financiare.
Ce investitii s-au anuntat ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels