Prima pagina

Blidar, Taher si Gruia castiga contracte cu CFR in valoare de 350 milioane euro

Blidar, Taher si Gruia castiga contracte cu CFR in valoare de 350 milioane euro
21.08.2008, 13:39 43

Valer Blidar (Astra Vagoane), Fathi Taher (Atelierele Grivita) si Gruia Stoica (Grup Feroviar Roman, Remar Pascani) au castigat contracte cu CFR pentru furnizarea de servicii in valoare totala de 350 milioane euro.

Contractul de furnizare de servicii, derulat prin Bursa Romana de Marfuri, este unul din cele mai mari contracte atribuite de compania nationala de cai ferate.

SNTFC "CFR Calatori" a incheiat acordul cadru prin care REMAR Pascani SA va oferi servicii de modernizare a unor vagoane etajate, la pretul unitar de 2.415.000 lei, fara TVA, pentru o cantitate maxima de 70 de vagoane (seria 2616), si de 2.530.000 lei, fara TVA , pentru o cantitate maxima de 43 de bucati (seria 3616). Un alt acord cadru de prestari servicii de modernizare a unor vagoane de calatori a fost incheiat, pentru 36 de luni, cu CFR-SIRV Brasov, la pretul unitar de 1.165.000 lei, pentru o cantitate maxima de 300 de vagoane.

Celelalte trei acorduri cadru stabilesc modalitatea de achizitionare a unor vagoane de calatori. Astra Vagoane Calatori SA a primit dreptul de a incheia acordul cadru pentru furnizarea de vagoane de calatori tip Z, climatizate, pentru trafic intern si international, la pretul total de 717.600.000 lei, fara TVA, pentru cantitatea maxima de 200 de bucati. Atelierele CFR Grivita SA a incheiat cu SNTFC "CFR Calatori" acordul cadru de furnizare de vagoane de calatori de viteza si confort sporit la pretul unitar de 2.035.000 lei, cantitatea maxima fiind de 50 de vagoane (cu carcasa tip Z) si de 2.142.000 lei, pentru maxim 40 de vagoane (cu carcasa tip Z, din inox). De asemenea, SNTFC "CFR Calatori" a incheiat un acord cadru cu Remarul 16 Februarie SA pentru achizitionarea a cel mult 40 de rame electrice tip Z-EMU, la pretul unitar de 4.721.000 lei.

Valoarea totala de adjudecare a produselor si serviciilor achizitionate de SNTFC "CFR Calatori" prin intermediul Bursei Romane de Marfuri depaseste 1,8 miliarde (500 milioane euro)lei pentru cantitatea maxima solicitata.

Valer Blidar, presedintele grupului de firme Astra, anunta la sfarsitul lunii iunie ca va obtine in acest an o cifra de afaceri de 60 milioane euro, datorita livrarilor ascendente atat in ceea ce priveste productia interna cat si a exporturilor. Astra Vagoane Calatori este nucleul unui grup de firme din care mai fac parte Astra Vest, SIRV Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti.

Gruia Stoica, care controleaza Remar Pascani prin Grupul Feroviar Roman, este unul dintre cele mai discrete personaje din mediul de afaceri romanesc, avand insa cele mai importante afaceri din industria feroviara.

Atelierele CFR Grivita este controlata de omul de afaceri Fathi Taher, care detine si hotelul de cinci stele Marriott din Capitala si, prin intermediul societatii Griro, patron al clubului de fotbal Rapid.

Luni, Transferoviar Grup si-a marit participatia detinuta la Remarul 16 februarie la 39,57%, printr-o tranzactie speciala in care, 135.200 de actiuni au fost cumparate la pretul de 49,5 lei/titlu.

De la inceputul anului, Transferoviar Grup, firma controlata de o persoana fizica - Calin Mitica - a cumparat mai multe actiuni ale Remarul 16 Februarie, majorandu-si participatia de la 27,25% la 39,57%.

Pana in iulie, Calin Mitica a fost administrator al societatii Remarul 16 Februarie, acesta demisionand si fiind inlocuit de Sabo Emil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO