Prima pagina

Brokerii rasufla usurati: 16% impozit doar pe castigurile viitoare

21.11.2005, 19:09 20

Castigurile din investitii la Bursa, care vor fi impozitate incepand de anul viitor cu 16%, vor fi calculate ca diferenta intre pretul la care actiunile sunt vandute si ultimul pret inregistrat pe piata la finalul acestui an, conform unui proiect al noului Cod fiscal publicat saptamana trecuta de Ministerul de Finante.

Modalitatea de calcul al impozitului i-ar putea linisti pe investitorii de la Bursa de Valori, care se temeau ca pentru actiunile vandute anul viitor vor fi taxate cu 16% si castigurile acumulate in ultimii ani. Aceasta varianta i-ar fi putut determina pe unii dintre jucatorii de pe piata sa isi marcheze profiturile anul acesta pentru a plati un impozit mai mic, si ar fi putut duce la o prabusire a preturilor de pe piata.

Nu este totusi clar cum vor fi impozitate castigurile acumulate de investitorii de pe Bursa pana la 31 decembrie, in conditiile in care proiectul face referire doar la impozitarea castigurilor acumulate dupa aceasta data.

Reprezentantii Ministerului de Finante nu au putut fi contactati pentru a comenta ultima varianta de proiect a Codului fiscal.

Prevederea privind taxarea cu 16% doar in cazul castigurilor acumulate incepand de anul viitor nu este prezenta insa si in cazul fondurilor deschise de investitii, intregul castig urmand a fi impozitat, conform proiectului, cu 16% indiferent de data la care titlurile au fost cumparate. Impozitul este in prezent de 1%.

Proiectul mai precizeaza ca pierderile din fonduri deschise de investitii nu se deduc din castiguri, investitorii urmand astfel sa plateasca impozit de 16% pentru fiecare plasament in care castiga.

Brokerii si investitorii de pe piata sperau ca macar Finantele sa nu renunte la ideea fosului ministru Ionut Popescu de a taxa in continuare cu 1% castigurile din investitii pe termen lung, de peste un an.

"Varianta propusa este cel mai usor de implementat din punct de vedere tehnic. Ramane totusi dezamagirea ca s-a renuntat la impozitarea cu 1% a castigurilor din investitii pe termen lung", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta pentru investitii KTD Invest. Mentinerea cotei de 1% pentru investitiile pe termen lung a fost ceruta Ministerului de Finante si de reprezentantii Bursei de Valori, dar pana la urma Finantele nu au fost de acord.

Investitorii urmeaza sa plateasca de la 1 ianuarie 16% din castigul obtinut in fiecare tranzactie, determinarea castigului total obtinut de investitor urmand sa se faca semestrial, investitorii urmand sa primeasca astfel de la stat sumele reprezentand impozitul platit in plus.

De la inceputul anului viitor castigurile din dobanzile bancare ar urma sa fie impozitate tot cu 16%, retinerea impozitului urmand sa fie facuta de catre banci.

Intentia Finantelor de majorare a impozitelor pe castiguri de capital si dobanzi este contrara tendintelor din Europa Centrala si de Est privind fiscalitatea, in conditiile in care Polonia, tara data ca exemplu pana acum de Finante pentru a sustine impozitele majorate, va elimina total incepand de anul viitor aceste taxe pentru a incuraja dezvoltarea pietelor financiare.

Castigurile de capital si din dobanzi sunt impozitate in prezent in Polonia cu 19%.

Tot de la 1 ianuarie 2006 investitiile imobiliare ar urma sa fie impozitate cu 2%, conform Codului fiscal, procentul aplicandu-se asupra sumei totale incasate din vanzarea unui imobil. Sunt ex-ceptate insa de la impozitare cladirile si terenurile vandute la mai mult de trei ani de la data dobandirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO