Prima pagina

Bucurestiul, mai scump decat Varsovia la chirii

10.12.2007, 18:09 16

Un expat plateste pentru un apartament in Bucuresti in jur de 4.200 de dolari pe luna (3.000 de euro), la fel ca unul care locuieste in Praga, dar cu cateva sute de euro mai mult decat unul din Varsovia, arata un studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer. Astfel, un manager strain expatriat in Bucuresti va plati 4.200 de dolari lunar pentru un apartament cu o suprafata de 250 mp, cu patru dormitoare, situat intr-o zona ca Aviatorilor sau Dorobanti, in timp ce un expatriat la Varsovia plateste pentru un asemenea apartament aproximativ 4.000 de dolari.
Tokyo este capitala cu cele mai scumpe chirii, unde pentru un apartament cu aceeasi suprafata, aflat intr-o zona foarte buna, expatii trebuie sa plateasca in jur de 11.500 de dolari pe luna, urmat de Londra, cu 11.000 de dolari.
Cu toate acestea, majoritatea categoriilor de preturi sunt mai mici in Bucuresti decat intr-o capitala din Europa de Vest. "La nivel global, costurile din Bucuresti sunt cu 19% mai mici", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al Mercer pe piata locala.
Spre exemplu, cat priveste costul anual pentru scolarizarea copiilor, in Bucuresti un expat va plati 5.000 de dolari taxa anuala pentru scoala primara, spre deosebire de Praga, unde acelasi serviciu costa putin peste 10.000 de dolari pe luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO