Prima pagina

Cehii au cumparat masiv actiuni la SIF Banat si Transilvania

Cehii au cumparat masiv actiuni la SIF Banat si Transilvania
22.04.2004, 00:00 17



Intrarea in Uniunea Europeana a Cehiei Ungariei sau Poloniei ar putea deturna, spun analistii, in urmatorii ani o parte din investitiilor straine de pe pietele de capital ale acestor tari catre est, spre piete avand un potential mai ridicat, cum ar fi cea romaneasca. Pana atunci insa la Bursa de la Bucuresti au inceput sa vina chiar investitori din tarile care urmeaza sa adere la UE.



Sute de investitori cehi, persoane fizice sau juridice, au cumparat pachete mari de actiuni din capitalul SIF Banat - Crisana si SIF Transilvania, cotate ca fiind cele mai bune din cele cinci SIF din punct de vedere al structurii activului. Investitorii cehi au plasat astfel pe piata romaneasca de capital, numai in actiuni SIF, mai multe milioane de dolari. Reprezentantii SIF-urilor spun ca prezenta consistenta a cehilor in actionariatul societatilor este destul de greu de explicat.



Numarul mare de investitori se datoreaza faptului ca nimeni nu are voie sa detina, conform statutului fiecareia din cele cinci societati, mai mult de 0,1% din capitalul unui SIF. Este posibil astfel, ca multi dintre investitori sa fie doar "vehicule de investitii" pentru un numar mai restrans de investitori activi.



Reprezentantii SIF Banat - Crisana si SIF Transilvania confirma prezenta masiva a investitorilor cehi in structura actionariatului societatilor insa spun ca nu stiu precis numarul total al acestora si procentele detinute.



"Investitori cehi detin in prezent procente consistente din actiunile SIF Banat-Crisana si deocamdata presupunem ca nu actioneaza concertat. Mai avem investitori straini si de alte cetatenii, dar numarul lor este destul de redus. Interesul investitorilor cehi pentru actiunile noastre este destul de inexplicabil," a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. "Am observat, intr-adevar, ca exista foarte multi investitori cehi care detin, cumulat, procente bune din actiunile SIF Transilvania. Nu cunoastem precis numarul lor insa este cel putin de ordinul zecilor. Nu stim de ce au cumparat. Probabil si-au dat seama si ei ca pretul din piata al actiunilor este mult mai mic decat valoarea reala a acestora", a declarat Florian Firu, director economic al SIF Transilvania.



Conform unei statistici Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), investitorii cehi au cumparat anul trecut actiuni romanesti in valoare de 239 miliarde de lei (7,2 milioane de dolari) fara sa plaseze nici macar un ordin de vanzare. Investitiile cehilor de anul trecut s-au concentrat pe un singur domeniu de activitate: "activitati auxiliare intermedierilor financiare", categorie care corespunde domeniului de activitate al SIF-urilor. La preturile actiunilor SIF de anul trecut valoarea cumpararilor realizate de investitori cehi corespunde unui pachet de peste 15% din capitalul unui SIF. Conform statisticii CNVM pe 2003, investitori din Slovenia au cumparat actiuni SIF de 27,8 miliarde de lei (0,8 milioane de dolari), iar cei din Ungaria au cumparat actiuni de 1,2 miliarde de lei (36.000 de dolari).



Investitorii cehi au fost selectivi, astfel ca unele dintre SIF-uri nu inregistreaza participatii semnificative ale acestora in actionariat. Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia spune insa ca in cazul actionariatului societatii nu exista detineri semnificative ale unor persoane din Cehia. "Avem actionari straini, dar ponderile acestora in actionariatul nostru nu sunt insemnate ca marime," a spus el.



Achizitiile investitorilor cehi au inceput in urma cu circa un an si jumatate, odata cu cresterea atractivitatii pietei romanesti de capital. De atunci, cehii au cumparat constant actiuni SIF iar acum, spun reprezentantii SIF, sunt dispusi chiar sa isi exercite (prin cativa reprezentanti) dreptul la vot in Adunarile Generale ale Actionarilor.



"De curand am primit cereri din partea unor societati de brokeraj din Cehia care vor sa le trimitem procuri pentru a-si reprezenta investitorii la Adunarea Generala a Actionarilor de peste doua saptamani. Suntem si noi curiosi sa vedem ce vor avea de spus", spune directorul economic de la SIF Transilvania, Florian Firu. Adunarile Generale ale Actioanrilor de la toate cele cinci societati de investitii financiare vor avea loc simultan la finalul acestei saptamani.



SIF-urile au in patrimoniu extrem de bogat. Pretul de pe Bursa al actiunilor fiind sub valoarea actiunuilor detinute. Cele cinci SIF-uri detin 30% din BCR prima banca de pe piata, 30% din BRD, a doua banca precum si pachete importante de actiuni la alte cateva banci. De asemenea, SIF-urile au lichiditati importante (depozite bancare si titluri de stat), la care se adauga investitii in companii din industrie,turism si servicii.



Ieri la Bursa SIF-urile au incheiat ziua cu o crestere medie de 2%, ajugand la noi maxime istorice. SIF Banat-Crisana a incheriat ziua cu cea mai mare crestere, de 3,6%, ajungand la 5.700 lei/actiune, iar SIF Transilvania a urcat cu 1,8% pana la 5.650 lei/actiune. Activul net pe actiune al celor doua SIF-uri era la finalul lunii februarie de 8.228 lei/actiune si respectiv 10.028 lai/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO