Prima pagina

Cehii de la CEZ au un miliard de euro pentru achizitii in energie in Romania

01.10.2004, 00:00 31

Grupul energetic ceh CEZ, singura companie de profil din fostele state comuniste din Europa de Est care a devenit un jucator de talie europeana, a pus Romania in capul listei de prioritati, unde este pregatita sa aloce chiar si un miliard de euro pentru achizitii si proiecte in domeniul distributiei si producerii de energie electrica.
Cehii spun ca au la dispozitie acum fonduri de 3 - 4 mld. euro pentru campania de achizitii, ultima lor preluare fiind trei distributii de electricitate din Bulgaria pentru care au platit 281 mil. euro.
"CEZ va depune oferte finale pe 6 octombrie pentru Electrica Oltenia si Electrica Moldova. Nu ne gandim la o alianta cu cineva, am plecat singuri in aceasta cursa si vom depune oferte pe cont propriu", a declarat, ieri, Vladimir Schmalz, director pentru fuziuni si achizitii in cadrul grupului CEZ.
 "Oferta noastra va fi foarte atractiva. Este un proces competitiv. Daca vom pierde (licitatia - n.r.), nu ne vom pierde si interesul pentru Romania, unde vrem sa construim un lant distributie - productie de energie. Suntem interesati si de privatizarea din zona de generare de energie", a adaugat Schmalz. "Vom merge spre zona de producere de energie in orice caz", a completat oficialul CEZ.
Intrebat de ZF, daca CEZ este dispusa sa investeasca 1 mld. euro pe planurile de achizitii in Romania, Schmalz a raspuns: "De ce nu? Nu vom cheltui atat pe cele doua distributii de energie, dar sunt si alte proiecte. Noi dispunem de un flux de numerar (free cash flow, in engleza) de 700 - 800 mil. euro anual, dar avem acum in total la dispozitie fonduri de 3 - 4 mld. euro pentru intreaga regiune".
La privatizarea Electrica Oltenia si Electrica Moldova, doua dintre cele mai mari opt distributii de energie din Romania, CEZ concureaza cu gigantul german de utilitati E.ON, consortiul format din Union Fenosa (Spania) si un fond de investitii inregistrat in Cipru, AES (SUA), respectiv Public Power Corporation (Grecia).
Surse apropiate procesului de privatizare au spus pentru ZF ca grupul spaniol Union Fenosa a solicitat, ieri, autoritatilor romane o amanare a termenului de depunere a ofertelor finale, dincolo de data de 6 octombrie.
Statul roman vinde direct 24,6% din actiunile Electrica Oltenia si Electrica Moldova catre investitori, care vor participa la o majorare de capital pentru a detine pachetul de 51% din actiunile fiecareia dintre cele doua filiale.
Consultanta statului la aceasta tranzactie este asigurata de catre un consortiu condus de catre Bank of America Securities, din echipa facand parte  casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, si firma britanica de avocatura Allen & Overy.
CEZ este asistat la tranzactie de catre firma austriaca de consultanta CA IB, Deloitte (ca auditor) si biroul local al casei de avocatura britanice Linklaters.
Electrica Oltenia are 1,36 mil. clienti si vinde anual 6,8 TWh, in timp ce Electrica Moldova are 1,31 mil. clienti, avand vanzari de 4,1 TWh.
Capitalul celor doua distributii regionale este in jur de 120 mil. $ pentru fiecare dintre ele.
Comparativ cu distributiile vandute de stat catre Enel, Electrica Banat si Electrica Dobrogea la un loc au un numar de clienti aproape egal cu cel al uneia dintre cele doua societati scoase acum la vanzare. Asadar, pretul platit de catre Enel de 112 mil. euro pentru 51% este de asteptat sa fie un pret minim pentru fiecare din cele doua distributii, spun surse de pe piata.
Cehii afirma ca Electrica Oltenia si Electrica Moldova ar putea fi integrate si aduse la standardele CEZ in termen de trei ani. "Nu sunt probleme majore (la cele doua distributii - n.r.). In privinta numarului de angajati, ar putea fi usoare schimbari, dar nu este vorba de ceva crucial. Oricum viziunea noastra este ca afacerile locale trebuie conduse de catre managementul local", a precizat Schmalz.
CEZ, companie controlata in proportie de 67,6% de catre statul ceh, este al doilea exportator de energie electrica din Europa, cu 400 mil. euro in 2003. Grupul, cu activitati de minerit, constructie centrale electrice, producere energie, comert, distributie si mentenanta a realizat in 2003 venituri totale de 2,65 mld. euro (valori calculate la un curs mediu de 32 coroane cehe per euro).
Noul director general al grupului ceh, Martin Roman, 35 ani, a anuntat recent un plan de expansiune fara precedent in afara granitelor, unde sunt vizate achizitii in Bulgaria, Romania, Macedonia, Bosnia- Hertegovina, Croatia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Slovacia, dar si Germania, CEZ tintind pozitia de lider al pietei de energie din Europa Centrala si de Est.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO