Prima pagina

Cehii de la Hame au preluat Romconserv Caracal

06.09.2004, 00:00 95

Cel mai mare producator ceh de pateuri si conserve din carne, Hame, a preluat la inceputul acestei luni pachetul majoritar de actiuni al Romconserv Caracal, dupa ce a esuat in negocierile purtate pentru achizitionarea numarului doi de pe piata romaneasca - ProdArdealul din Covasna, detinatorul marcii Ardealul.
Hame era prezent pe piata romaneasca doar prin importuri. "In conditiile actuale ale pietei, este mai bine sa fii detinut de o firma puternica si cu experienta. Este natural ca atunci cand ajungi la un anumit nivel, sa faci pasul catre un nivel mai mare", spune Florin Chifu, unul dintre cei doi asociati care controleaza Romconserv. Inaintea acestei tranzactii, Romconerv, care detine marca de pate Cara, ocupa locul 5 pe piata de profil, in timp ce Hame se situa pe locul patru. Chifu nu a dorit sa dezvaluie valoarea tranzactiei. Hame a mai incercat sa produca si la un alt jucator de pe piata pateurilor - Antrefrig Bucuresti, insa nici aici negocierile nu s-au finalizat.
Nicolae Vranceanu, directorul general al Prod.Ardealul Covasna, spune ca s-au purtat negocieri cu Hame atat pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni cat si pentru demararea productiei de pateuri pentru compania ceha. "Nu am cazut de acord asupra pretului tranzactiei", afirma Vranceanu.
Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), din care fac parte cei mai importanti producatori din industria procesarii de carne, spune ca Romania se inscrie in tendinta de concentrare existenta pe piata mondiala a industriei alimentare. "Miscarea mi se pare normala avand in vedere ca in ultimii doi ani numarul achizitiilor a crescut ametitor in industria alimentara. Pe de alta parte, este mai usor sa cumperi un brand de pe o anumita piata decat sa construiesti unul de la zero", afirma Minea. El spune ca multinationalele din industria alimentara vor lasa micilor producatori locali doar nise de piata. "Un singur an prost pentru industrie poate da peste cap industria alimentara autohtona pe cand marilor multionationale nu le produc decat pierderi", sustine presedintele ARC.
Romconserv va continua sa produca sub marca proprie - Cara - dar va produce si pateurile Hame. "Cehii sunt intr-o ascensiune pe piata romaneasca si datorita campaniei publicitare sustinute. Si noua ne-a mers bine pe primele sase luni ale acestui an, motiv pentru care ne-am largit echipa de vanzari si ne-am diversificat gama de produse", afirma Chifu.
Romconserv a avut anul trecut vanzari de 2,5 milioane de euro, in timp ce Hame a vandut cu circa 10% mai mult.
Compania are o capacitate de productie de 24 de tone/zi (circa 5.300 de tone/an), dar care era acoperita din vanzari in proportie de doar 25%. "Diferenta am decis sa o oferim celor interesati si astfel s-a ivit aceasta oportunitate", spune Chifu.
Compania a fost preluata in 200 de la fostul FPS de Florin Chifu si Alexandru Berbec, care, pana in acel moment, au dezvoltat afaceri in comert. Cei doi au ramas cu 40% din actiuni.Hame detine cinci facilitati de productie in Cehia, doua subsidiare in Slovacia si cate una in Rusia, Polonia si Republica Moldova.
Piata pateurilor si a conservelor de carne este estimata pentru acest an la circa 30 de milioane de euro (20.000 de tone), insa sunt voci care ridica piata chiar la 45 de milioane de euro (30.000 de tone).
Principalii jucatori de pe piata sunt Scandia Sibiu, Prod.Ardealul Covasna, Mandy Foods si Antrefrig Bucuresti.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO