Prima pagina

Cel mai puternic bancher turc vrea sa preia Finansbank

04.04.2006, 00:00 16

Husnu Ozyegin, unul din cei mai puternici bancheri din Turcia, ar putea prelua Finansbank Romania, intr-o tranzactie mai ampla care vizeaza vanzarea grupului financiar Finansbank din Turcia catre cea mai mare banca elena, Banca Nationala a Greciei.

Conform informatiilor vehiculate ieri pe pietele financiare din Turcia si Grecia, Banca Nationala a Greciei se afla in pole position in lupta cu Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, pentru preluarea controlului Finansbank Turcia, care detine active de 70 miliarde de euro.

Suma vehiculata pe care grecii o pun pe masa Finansbank este de 2,8 miliarde de dolari pentru 56% din actiuni.

Presa elena scrie ca Husnu Ozyegin, cel care a fondat Finansbank si unul din cei mai bogati oameni din Turcia, ar urma sa preia personal bancile detinute de Finansbank in Romania si Rusia, pentru care ar urma sa plateasca 500 milioane de dolari.

Husnu Ozyegin este directorul executiv al Finansbank si, conform cotidianului elen Imerisia, citat de Mediafax, va controla 10% din banca-mama si isi va pastra pozitia.

In varsta de 61 de ani, Husnu Ozyegin figureaza in topul Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

Finansbank Romania avea la finalul anului trecut active de 348,7 milioane de euro, detinand o cota de 1% din piata bancara romaneasca, evaluata la 34,8 miliarde de euro.

Finansbank a intrat pe piata in anul 2000, cand a cumparat Banca de Credit Industrial si Comercial.

La finalul lui 2005, unitatea din Romania avea 40 de sucursale, obiectivul fiind de dublare a numarului acestora pentru a beneficia de cresterea pietei bancare si de cererea tot mai mare de produse financiare din partea populatiei si a companiilor. Managementul de la Bucuresti discuta anul trecut posibilitatea de a lista banca pe Bursa de Valori, dar aceasta operatiune a fost amanata pentru ca banca sa-si puna in aplicare planul de extindere si a veni in fata investitorilor cu o pozitie mult mai solida.

Banca Nationala a Greciei a preluat in 2003 Banca Romaneasca si avea la finalul anului trecut active de 615 milioane de euro, avand o cota de 1,8% din piata.

Actiunile Finansbank si ale grupului elen au fost oprite ieri dimineata de la tranzactionare pe bursele din Istanbul si Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels