Prima pagina

Concurentei i se cere sa analizeze o posibila "cartelare" a furnizorilor de gaze

18.06.2008, 12:49 12

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca exista indicii privind o cartelare a furnizorilor de gaze naturale si ca acestia, sustinuti de ANRE, cer majorarea tarifelor cu minim 20%. Din acest motiv asociatia cere Guvernului si Consiliului Concurentei sa deschida o investigatie in acest caz.

"AOAR cere Guvernului si Consiliului Concurentei sa analizeze indiciile ce arata o cartelare a furnizorilor de gaze naturale, care, indiferent de dimensiune, de structura de cheltuieli si de cota de gaze importata, sustin, de comun acord in comun, in mod surprinzator cu sustinerea ANRE, o crestere uniforma a pretului gazelor naturale de minim 20%", se arata in comunicatul AOAR.

Luni, seful directiei tarife din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu, a anuntat ca pretul gazelor naturale va creste, la 1 iulie, cu pana la 20%, desi distribuitorii de gaze E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au solicitat o majorare de circa 25%.

Oamenii de afaceri considera ca sunt vehiculate public cresteri ale pretului de 24-25% "fara o justificare reala", cu scopul de a induce opiniei publice un sentiment de "usurare" in cazul in care va fi aprobata o majorare cu 18%.

Totodata, AOAR precizeaza si reaminteste autoritatilor, in special ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ca in tarile dezvoltate se discuta despre modalitatile de impozitare suplimentara a profiturilor volatile obtinute de companiile energetice, iar Comisia Europeana a lansat investigatii privind posibila cartelare a unor companii din domeniu, care utilizeaza pozitia dominanta pentru a-si imparti piata si a impune preturile de furnizare dorite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO