Prima pagina

Conex: viitorul suna bine, dar in Olanda

21.06.2000, 00:00 35



Operatorul roman de telefonie mobila Mobifon-Connex ar putea face obiectul unei tranzactii financiare ample pe plan international in care actionarii companiei, si cei romani si cei straini, ar urma sa fie implicati intr-un schimb complicat de actiuni, care este o noutate pentru Romania si care va naste discutii.

Grupul canadian de telecomunicatii Telesystem International Wireless (TIW), actionarul majoritar al Mobifon, doreste sa reuneasca operatiunile din Cehia si Romania, intr-o societate distincta-ClearWave, cu sediul in Olanda, sa vanda o parte din aceste actiuni iar ulterior sa le listeze pe piata externa de capital si in primul rand pe Nasdaq.

Intentia TIW este de a propune celorlati investitori de la Mobifon ca in schimbul actiunilor Mobifon sa primeasca actiuni ClearWave.

"Actiunea lor este foarte buna si a fost sprijinita inca de la inceput de toti actionarii Mobifon pentru ca va ridica foarte mult valoarea de piata a Connex odata cu listarea pe Nasdaq", a declarat pentru Ziarul Financiar George Copos, patronul grupului Ana si unul dintre actionarii Mobifon.

Prin aceasta operatiune operatorul canadian intentioneaza sa atraga de la investitori straini o suma semnificativa pentru dezvoltarea retelei din Cehia, poate si pentru alte achizitii.

Cristina Hanganu, purtatorul de cuvant al Mobifon a refuzat sa faca orice fel de comentariu legat de aceasta tranzactie.

Daca tranzactia va ramane sub forma schimbului de actiuni, problema intervine din partea romana pentru ca este o investitie in strainatate deoarece se renunta la actiuni la o persoana juridica romana pentru a primi actiuni la o companie din alta tara, ceea ce inseamna export de capital, care in Romania nu este inca liberalizat.

Investitiile rezidentilor intr-o alta tara sunt permise doar cu acordul BNR. "Nu pot sa comentez o asemenea afacere pentru ca pana acum nu am purtat nici o discutie cu nimeni", a declarat Alexandru Matei, director in BNR.

In momentul de fata, TIW detine 54,7% din actiunile Mobifon, restul actionarilor semnificativi fiind AirTouch Europe, sucursala a celui mai mare grup de telefonie mobila din lume Vodafone, care are 20,1% din actiuni, Chase Capital Partner cu 16% si RA Posta Romana cu 5,5%. Ceilalti actionari care detin pachete minoritare de actiuni sunt Societatea de Instalatii de Semnalizari si Automatizari Feroviare S.A. cu 4,5%, Ana Electronic SRL si ANA-IMEP cu 1%.

Conducerea Postei a declarat insa ca respectiva institutie si-a vandut deja actiunile detinute la Mobifon dar a refuzat sa precizeze numele noului investitor sau detalii despre tranzactie. "Am auzit despre existenta acestei afaceri dar Posta Romana a avut grija sa-si vanda pachetul pe care il detinea, cu un profit acceptabil", a declarat Ziarului Financiar Nicolae Mazgareanu, administratorul unic al Postei Romane.

Analistii estimeaza valoarea de piata a Connex intre 800 milioane dolari si 1,5 miliarde dolari, dar aceasta valoare este extrem de relativa intrucat riscul de tara al Romaniei are o influenta foarte mare.

Mark Boutet de la TIW a declarat ca in timpul tranzactiei, grupul canadian nu intentioneaza sa vanda tot pachetul de actiuni pe care il detine la Mobifon. "Informatii in legatura cu termenii tranzactiei vor fi furnizate de-abia dupa ce Comisia Valorilor Mobiliare a SUA isi va da acordul", spune Boutet.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO