Prima pagina

Cresterea euro loveste in plin populatia si companiile care s-au imprumutat la maxim

27.11.2007, 19:44 14

Populatia si companiile au luat credite in lei si in valuta de echivalentul a
12 mld. euro in primele zece luni ale anului, cu 23% mai mult decat in tot anul 2006 si dublu fata de 2005.
Clientii persoane fizice si-au adjudecat "grosul" finantarilor acordate de banci in primele zece luni, contractand credite de aproape 24 mld. lei (7,2 mld. euro), respectiv 59% din total.
Sectorul corporatist nu a reusit sa tina pasul, desi finantarile pentru proiecte in zona de real estate au fost foarte dinamice, iar bancherii au acordat mai multa atentie si segmentului firmelor de mici dimensiuni.
"Creditul pentru populatie a crescut foarte repede, iar acesta este rezultatul introducerii normelor relaxate de creditare la inceputul verii. Structura acestei cresteri nu este deloc buna, din cauza riscurilor pe care le presupune", comenteaza Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, subliniind ca ramane de vazut cum va evolua calitatea portofoliilor dupa deprecierea puternica a leului din toamna. Peste 62% din creditele contractate de populatie de la inceputul anului (adica echivalentul a 7,2 mld. euro) sunt denominate in valuta, moneda preferata fiind euro.
Cel mai puternic vor fi loviti cei care au contractat credite in vara, cand euro se afla la minimul ultimilor ani (cursul a coborat la inceputul lui iulie la 3,11 lei/euro), iar bancile au relaxat conditiile de creditare, acceptand ca rata lunara sa reprezinte pana la 70% din veniturile clientilor. Exprimata in lei, rata la creditele in valuta a crescut in acelasi ritm cu euro (care a castigat peste 15% de la inceputul lui iulie), astfel ca ponderea in venituri a urcat spre 80%, ramanand astfel mai putini bani pentru cheltuielile curente.
Guvernatorul BNR a avertizat recent ca volatilitatea de curs va fi ridicata in perioada urmatoare, desi pe termen lung se mentine tendinta de apreciere a leului in termeni reali. "Vor mai exista variatii de curs greu predictibile", spune Isarescu. El considera ca piata ar trebui sa fie mai constienta de riscul valutar dupa experienta deprecierii abrupte a leului din ultimele saptamani.
In acest context, el a reluat recomandarile privind pastrarea depozitelor in lei si contractarea de credite tot in moneda nationala.
Ionut Dumitru se asteapta de asemenea ca cererea pentru finantari in valuta sa se diminueze in perioada urmatoare, dupa lectia recenta privind riscurile unor fluctuatii nefavorabile de curs. De altfel, in luna octombrie s-a vazut deja o temperare sensibila a apetitului pentru finantari in valuta, care au crescut mai incet decat in lunile precedente.
Datele BNR arata ca cea mai mare partea a creditelor contractate de populatie au fost utilizate pentru finantarea consumului. Statistica bancii centrale nu face insa distinctie intre creditele de consum si cele cu garantii imobiliare, acordate pe perioade lungi, care sunt frecvent utilizate si pentru investitii imobiliare.
Cresterea rapida a creditelor pe termen lung a inceput sa ingrijoreze banca centrala, Ion Dragulin, directorul directiei Stabilitate financiara din BNR apreciind ca populatia este "foarte optimista" in privinta evolutiei venturilor in viitor. El a remarcat o crestere puternica a restantelor populatiei, cu 160%, numai in primele noua luni ale anului, considerand ca este nevoie de mai multa atentie in evaluarea riscurilor.
Desi ponderea exacta a creditelor pe termen lung si utilizarea lor nu este deocamdata foarte clara, consumul alimentat din credit bancar a reusit sa destabilizeze balanta comerciala, al carei deficit a urcat dupa primele noua luni la un varf istoric de 15 miliarde de euro, in timp ce exporturile au fost lovite de aprecierea cursului din prima parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO