Prima pagina

Cristian Popa, BNR: Nu exista niciun risc de aterizare dura a economiei

Cristian Popa, BNR: Nu exista niciun risc de aterizare dura a economiei

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR: Cred ca ar fi greu de atins consensul in privinta opririi creditului de consum in valuta, insa, pe de alta parte, cred ca poate fi incurajata cresterea creditului in moneda nationala in conditiile in care leul a depasit perioada de volatilitate mare, iar aceasta ar trebui sa constituie un stimul pentru ca bancile sa-si reduca expunerea pe credite in valuta.

20.05.2008, 20:38 18

Oficialul bancii centrale a comentat ieri decizia BERD de a ajusta cu 1,5 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru Romania in 2008, de la 6,5% la 5% in contextul inaspririi politicii monetare de catre banca centrala, care a majorat rata dobanzii pentru a tempera inflatia. Institutia financiara a redus estimarile pentru Romania, Ucraina si Kazahstan - trei state importante pentru investitorii pe pietele in curs de dezvoltare - din cauza dificultatilor rezultate in urma inaspririi conditiilor de creditare globale si a inflatiei.
"BERD nu are in vedere un risc de hard landing (aterizare dura), este doar o reconsiderare a prognozei de crestere economica tinand cont de intarirea politicilor economice, in special a politicii monetare. Oricum, o incetinire de la 6,5% la 5% nu inseamna aterizare dura. Si noi la BNR anticipam o crestere economica cuprinsa intre cinci si ceva si sase si ceva la suta in urmatorii doi ani, ceea ce ar fi mai in linie cu PIB potential", a afirmat ieri Popa la o conferinta organizata cu ocazia reuniunii anuale a BERD.
In acelasi timp, el a spus ca leul a depasit perioada de volatilitate foarte mare a cursului de schimb, care a intrat intr-un coridor de stabilitate cuprins intre 3,5 si 3,7 lei pentru un euro.
Viceguvernatorul considera ca, avand in vedere perspectivele ca 2008 sa fie un an agricol bun si evolutia economiei in trimestrul I, este posibil ca si ritmul de crestere economica pe 2008 sa depaseasca asteptarile, iar prognoza BERD sa nu se confirme.
"Sigur ca trebuie sa ne asiguram ca nu mergem spre o recesiune in urma majorarilor de dobanda, insa obiectivul este sa moderam cresterea economica in functie de PIB potential", a spus Popa.
In acelasi timp, oficialul BNR apreciaza ca este putin probabil un scenariu in care criza financiara internationala s-ar inrautati dramatic, lichiditatea ar scadea foarte mult, iar unii jucatori ar putea lua in considerare restrangerea operatiunilor.
"Expunerile bancilor fata de tarile nou-intrate in UE vor ramane profitabile datorita spread-ului de dobanda. In plus, ritmurile de crestere fiind foarte ridicate in aceste tari, perspectiva este promitatoare chiar si in cazul unor incetiniri. Acesta este scenariul cel mai probabil."
Popa a reafirmat ca BNR ar fi multumita daca ar surveni o incetinire a creditarii.
Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International si presedintele Consiliului de Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania, anticipeaza o injumatatire a vitezei creditului in tari ca Romania anul acesta.
"Creditarea va incetini vizibil pentru ca sunt mai putine finantari disponibile si mai scumpe. Incetinirea ar fi totusi o veste buna pentru ca le-ar da bancilor ragazul sa mai si respire", a spus Stepic.El afirma ca riscul ca bancile straine sa opreasca finantarea subsidiarelor din regiune este scazut, insa a averizat ca lichiditatea va deveni inca si mai importanta pe piata bancara in urmatoarele douasprezece luni.
"Criza nu s-a incheiat, iar in lunile urmatoare vom vedea noi cresteri ale costurilor de finantare", afirma bancherul austriac. In acest context, Stepic considera rezonabila revizuirea in jos a prognozelor de crestere a PIB cu 1,5-2 puncte procentuale in regiune. "Chiar si asa insa viteza va ramane mult peste cea din vechile state membre ale UE."
Cat priveste chestiunea creditarii in monede exotice - practicata de Raiffeisen in Romania sub forma creditelor ipotecare in franci elvetieni, Stepic sustine ca este nevoit sa o faca pentru a nu pierde cota de piata.
"Este discutabil daca putem spune ca finantarile in euro constituie un pacat doar in proportie de 50%, iar cele in monede exotice sunt un pacat mai mare. As prefera sa nu dau credite in franci elvetieni, dar sunt si alti jucatori mari care o fac, iar daca eu nu o fac inseamna sa ies din piata", a justificat bancherul.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR, afirma ca bancile ar putea renunta sa se mai concentreze pe maximizarea profitului pe termen scurt, acceptand cresteri mai mici de cota de piata in favoarea unei evolutii sustenabile pe termen lung. "Cred ca ar fi greu de atins consensul in privinta opririi creditului de consum in valuta, insa, pe de alta parte, cred ca poate fi incurajata cresterea creditului in moneda nationala in conditiile in care leul a depasit perioada de volatilitate mare, iar aceasta ar trebui sa constituie un stimul pentru ca bancile sa-si reduca expunerea pe credite in valuta."
Popa a mai spus ca BNR incurajeaza bancile sa-si consolideze baza de capital in actuala conjunctura financiara si sa atraga mai multe resurse de pe piata locala.
In acelasi timp, a atentionat ca tocmai bancile cu cel mai mare risc de a-si pierde lichiditatea sunt cele care nu au in portofoliu titluri de stat cu care sa poata accesa facilitatea de credit oferita de BNR.
De asemenea, Popa a afirmat ca BNR incurajeaza bancile comerciale sa ruleze teste de rezistenta la factori de stres independente de cele ale BNR.
"Situatia actuala este mult diferita de cea din perioada cand au fost acordate anumite credite si ar trebui facute reevaluari ale rezistentei portofoliilor la socuri."

Un nou sef la BERD

Thomas Mirow, 55 de ani, secretar de stat in Ministerul Finantelor din Germania, se pregateste sa preia functia de presedinte al BERD. El il va inlocui pe francezul Jean Lemierre, care este la capatul a doua mandate de cate patru ani. Ca secretar de stat, Mirow se ocupa de politici privind pietele financiare si relatiile cu institutii financiare internationale. Va fi al doilea presedinte al BERD de nationalitate germana in cei 17 ani de la infiintarea institutiei, dupa Horst Koehler, actualul presedinte al Germaniei. Romania se numara printre actionarii BERD. Schimbarea de presedinte survine intr-un moment in care institutia se concentreaza pe finantari pentru zonele de sud-est si est ale Europei, in conditiile in care statele din Europa Centrala au incheiat tranzitia si au acces la alt tip de finantari si investitii. In acest context, au aparut inclusiv dezbateri privind ratiunile mentinerii in functiune a BERD, avand in vedere extinderea UE si paralelismul care a aparut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), care acorda finantari in tarile membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO