Prima pagina

Datoria externa a depasit pragul de 20 mld. euro

26.05.2005, 19:48 18

Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a depasit in luna martie pragul de 20 de miliarde de euro, inregistrand o crestere de 13% in numai trei luni, potrivit datelor BNR.

In aceasta perioada, cel mai repede a crescut datoria contractata fara garantii din partea statului: soldul acesteia a urcat cu 15%, depasind 8,8 miliarde de euro. Ca urmare, ponderea datoriei externe publice si public garantate in totalul datoriei a continuat sa scada, ajungand la 52,1% fata de 55,5% la sfarsitul lui 2004.

In primul trimestru al acestui an, ratele scadente si dobanzile aferente datoriei negarantate au insumat 335 de milioane de euro, adica jumatate din totalul serviciului datoriei externe a Romaniei.

Soldul de 20,5 miliarde de euro inregistrat de datoria externa la 31 martie 2005 reprezinta o suma rotunda, insa ponderea datoriei in Produsul Intern Brut s-a aflat pe un trend constant descendent in ultimii doi ani, tinzand sa scada sub 16% din PIB. In decurs de cinci ani, datoria externa de-abia s-a dublat, in conditiile in care in alte tari din regiune depaseste si 60% din PIB. Cresterea datoriei in valuta este incurajata din plin de perspectiva de apreciere a leului, care usureaza efortul de rambursare.

Chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu remarca insa recent nivelul prea scazut al datoriei externe, avand in vedere nevoile de finantare pentru atingerea convergentei reale cu Uniunea Europeana.

In 2004, statul roman nu a fost prezent pe pietele externe de capital cu nici o emisiune de euroobligatiuni. "Ne uita lumea", afirma Isarescu.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat ca are in vedere pentru anul acesta o emisiune de euroobligatiuni in valoare de circa un miliard de euro, prin care sa fie restructurate emisiunile mai vechi, pentru extinderea maturitatii datoriei.

"Am inceput discutii cu mai multe banci in privinta restructurarii, insa nu am stabilit inca daca aceasta este intr-adevar necesara".

Pe langa creditele externe efectiv contractate, BNR incepe sa contabilizeze la datoria externa sume din ce in ce mai mari reprezentand soldul depozitelor pe termen mediu si lung constituite de straini in Romania. La sfarsitul lunii martie, acesta a atins 963 mil. euro, nivel mai mare de 2,5 ori fata de cel inregistrat la 31 decembrie 2004.

Desi a liberalizat formal accesul strainilor la depozite in lei de-abia pe 11 aprilie 2005, BNR a admis ca o buna parte din capitalurile straine care urmareau valorificarea diferentialului de dobanda au intrat in Romania inainte de liberalizare, folosind "vehicule speciale". razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO