Prima pagina

E hotarat: in 2005 vorbim de 1 leu in loc de 10.000 lei

E hotarat: in 2005 vorbim de 1 leu in loc de 10.000 lei
29.01.2004, 00:00 115



Coada leului va fi scurtata in primavara anului viitor cu patru zerouri. Adica actuala bancnota de 10.000 de lei se va transforma intr-o moneda de un leu, existenta acum numai in seifurile bancilor comerciale si ale BNR. Asa au convenit ieri, in urma unei intalniri, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



"Intentia este sa facem o taiere a patru zerouri. Proiectul de lege necesar va fi gata in doua saptamani pentru a fi aprobat de guvern si trimis spre dezbatere Parlamentului, astfel incat banca centrala sa poata face pregatirile necesare. Din punctul meu de vedere, operatiunea va crea stabilitate, incredere in moneda nationala si va pregati introducerea euro", a declarat ieri ministrul Mihai Tanasescu.



El spune ca operatiunea va avea nevoie de o perioada de doasprezece luni pentru implementare.



Banca Nationala nu a dorit sa faca vreun comentariu pe marginea anuntului.



Leul greu, rezultat in urma denominarii, va cantari, probabil, in jur de cinci euro, nivel apropiat echivalentului in valuta al monedei nationale a Poloniei, de exemplu. Si va elimina din vocabularul cotidian "milioanele" si "miliardele", care se vor retrage in scriptele bancilor.



Coada leului s-a lungit in decembrie anul trecut la sase zerouri, o data cu emiterea de catre BNR a bancnotei de un milion de lei. De fapt, milionul a aparut tocmai din cauza amanarii operatiunii de denominare, care a facut ca leul sa se erodeze in continuare sub efectul deprecierii si al inflatiei. Cea mai valoroasa diviziune monetara reprezinta acum echivalentul a 24,5 euro, respectiv 31 de dolari.



Anuntul oficial privind decizia politica de taiere a zerourilor a venit de-abia spre sfarsitul anului trecut, fara a fi insa clar daca denominarea ar implica renuntarea la trei sau patru zerouri. In 2002, guvernul daduse un raspuns negativ propunerii Bancii Nationale de taiere a trei sau chiar patru zerouri din coada leului, lasand masura in sarcina succesorilor.



Taierea a patru zerouri nu va fi prea usor digerabila la nivelul publicului, putand crea complicatii de calcul mai mari decat in cazul renuntarii la trei zerouri. Oricum, publicul va avea la dispozitie un an pentru a se obisnui cu ideea, iar timp de inca un an noile bancnote vor circula in paralel cu cele existente in prezent.



Romanii va trebui sa invete, practic, sa foloseasca un nou sistem de diviziuni monetare, trecand de la socotelile cu sute de mii si milioane, la cele cu zeci, sute si mii de lei. De fapt, socotelile ar putea parea mai complicate decat in prezent din cauza fragmentarii diviziunilor monetare, incepand cu "banul" si "leii".



Oficial, leul are si in prezent ca subdiviziune banul, desi aceasta nu a mai fost folosita dupa 1990.



Leul greu va readuce in circulatia monede de 50 de bani, de un leu, precum si bancnote de 20, 50 si 100 de lei, uitate in ultimul deceniu, si care vor alunga, in timp, preturile rotunjite la maximum impuse de lucrul cu multe zerouri.



Nu in ultimul rand, "intarirea" leului ii va transforma pe multi dintre actualii miliardari in "simpli" milionari. Iar marea masa a "milionarilor" salariati din prezent vor avea din nou la ce sa viseze.



Costurile legate de inlocuirea tuturor emisiunilor de bancnote si monede aflate in prezent in circulatie nu sunt deloc neglijabile, mai ales ca va fi nevoie si de diviziuni din metal, insa avantajele rezultate de pe urma operatiunii sunt predominante.



Experienta unor tari precum Polonia sau Ucraina, care au realizat operatiunea de denominare in urma cu aproape zece ani, arata o corelatie intre taierea zerourilor si reducerea inflatiei. In cazul Romaniei, leul greu ar urma sa apara imediat dupa ce inflatia va fi fost coborata sub pragul de 10%. Romania a ramas singura tara dintre candidatele la Uniunea Europeana care are nevoie de cinci cifre, fara zecimale, pentru a exprima cursul de schimb al monedei nationale fata de principalele valute. Intr-o situatie similara se afla Turcia, a carei lira intrece leul ca numar de zerouri din coada, insa care se pregateste deja de denominare. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO