Prima pagina

E.ON si Distrigaz Sud: Pretul gazelor din import va ajunge in iarna la peste 600 de dolari/1.000 mc

19.08.2008, 18:46 27

Nemtii de la E.ON Gaz Romania si francezii de la Distrigaz Sud avertizeaza ca gazele provenite din import vor ajunge pana la un nivel de 600 de dolari pe mia de metri cubi in trimestru IV fata de pretul actual de 500 de dolari, ceea ce ar putea avea ca efect o noua crestere a facturilor populatiei cu aproximativ 15%.
Recordurile atinse de pretul barilului de petrol in perioada mai-iulie vor fi preluate in perioada rece de pretul gazelor, ceea ce se va suprapune si peste perioada de crestere a consumului.
E.ON Gaz spune ca o noua majorare a gazelor este "absolut necesara", in conditiile in care deja achizitia de gaze din import se face la un pret de 500 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce ANRE nu recunoaste decat un pret de 480 de dolari.
"ANRE a aprobat majorarea cu acest procent (11,6% pentru E.ON Gaz de la 1 iulie - n.r.) luand in considerare un pret estimativ al gazelor naturale de 480 de dolari pe mia de metri cubi, insa pretul gazelor naturale de import se situeaza la mai mult de 500 de dolari pe trimestrul al treilea si va ajunge la 600 de dolari pe trimestrul al patrulea", spun reprezentantii E.ON Gaz Romania.
"In al treilea trimestru al anului, pretul gazului importat este de aproximativ 500 de dolari pe mia de metri cubi si estimam unul de 550 de dolari pentru trimestru IV daca raman stabile conditiile pietei", spun reprezentantii Distrigaz Sud.
Circa 65% din factura reprezinta de costurile de achizitie al gazelor din care 35% reprezinta gazele din import, restul fiind din productia interna.
Restul de 35% din pret este acoperit de costuri pentru transport, inmagazinare, distributie si furnizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO