Prima pagina

Elcoteq plateste 20 mil. dolari pentru o fabrica din Arad

15.09.2006, 19:48 23

Firma americana Andrew Corporation a vandut pentru 20 de milioane de dolari (15,7 mil. euro) fabrica sa de componente pentru echipamente telecom din Arad, unde lucreaza 250 de oameni, companiei finlandeze Elcoteq, au anuntat reprezentantii celor doua firme. Elcoteq produce echipamente telecom, de la cele destinate operatorilor pana la telefoane mobile si PDA-uri, si are peste 20.000 de angajati. Elcoteq a inregistrat anul trecut vanzari de aproximativ 4,1 miliarde euro, in crestere cu 43% fata de anul 2004. Profitul operational al companiei a crescut anul trecut cu 34%, la 76,5 milioane euro.
Elcoteq va prelua imediat responsabilitatea pentru operatiunile desfasurate de Andrew Corporation in Romania si nu va desfiinta niciunul din cele 250 de locuri de munca de la fabrica din Arad, care are o suprafata de 1.500 de metri patrati.
Intre activele vandute se numara si stocurile de componente de la Arad, contractele si echipamentul de productie si testare a produselor. Totodata, Elcoteq va prelua si contractele de angajare incheiate de Andrew Corporation.
"Suntem foarte mandri de decizia Andrew de a-si extinde colaborarea cu Elcoteq. Mai mult, fabrica din Arad ne ofera o excelenta modalitate de a intra intr-o noua tara unde vedem oportunitati pentru extinderea operatiunilor noastre", a declarat Jouni Hartkainen, presedintele si directorul executiv Elcoteq.
Tranzactia face parte dintr-un acord de cooperare mai amplu, incheiat intre cele doua companii, potrivit caruia Elcoteq va deveni principalul furnizor Andrew Corporation in America de Nord si in Europa.
Andrew estimeaza ca va cumpara produse Elcoteq in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari in primul an de la incheierea acordului.
Andrew Corporation intentioneaza sa vanda o serie de uzine de productie firmei Elcoteq, ca parte a unui plan de restructurare a companiei, care prevede desfiintarea a 575 de locuri de munca la nivel international. Costurile restructurarii Andrew sunt estimate de oficialii companiei la 15-20 de milioane de dolari.
Andrew a avut anul trecut vanzari de 474 milioane de dolari si profit operational de 23 milioane de dolari.
In Romania, Andrew Corp. va vinde in acest an echipamente de circa sapte milioane de euro, a declarat pentru ZF Cristian Croitor, directorul companiei Raycap Corporation, unic distribuitor pe piata locala al produselor Andrew. Printre clientii produselor Andrew in Romania se numara Cosmote, Romtelecom, Orange si Zapp, a spus Croitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO