Prima pagina

ETA a lovit pentru a treia oara in doua zile

10.08.2000, 00:00 20



Noua persoane au fost ranite, dintre care doua grav, in urma exploziei unei masini-capcana in nordul Madridului, aceasta fiind cea de-a treia explozie care are loc in Spania in ultimele doua zile. Bomba, plasata in apropierea garii Charmartin, a explodat in momentul in care premierul spaniol Jose Maria Aznar tinea un discurs la televiziune, in care condamna exploziile produse luni-seara si marti in regiunea basca din nordul tarii.

In explozia de la Charmartin un gardian a fost grav ranit la cap si are probleme respiratorii, iar o alta persoana a fost taiata de geamurile care s-au spart din cauza suflului exploziei. Printre raniti se afla si doi copii in varsta de trei si, respectiv, cinci ani, care au suferit rani usoare.

Atentatul a fost anuntat cu cateva minute inainte de explozie, printr-un apel telefonic la politie al unui interlocutor care s-a declarat membru al organizatiei separatiste basce ETA. Fortele de ordine au ajuns la fata locului cu cateva momente inainte de explozie.

Politia a anuntat ca rebelii din ETA sunt principalii suspecti in comiterea atacurilor de la Zumaia si Charmartin, desi organizatia separatista nu si-a asumat inca responsabilitatea pentru ele.

Deflagratia a avut loc la cateva ore dupa un atentat cu masina-capcana produs in orasul basc Zumaia, in care si-a pierdut viata un om de afaceri, si la o zi dupa ce patru membri ai miscarii separatiste basce ETA au murit in explozia care s-a produs in masina care-i transporta spre locul unui atentat.

Cu doua luni in urma, separatistii ETA au plasat o bomba intr-o zona rezidentiala luxoasa de langa Bilbao, unde locuiesc importanti oameni de afaceri basci, avertizandu-i sa plateasca ceea ce gruparea separatista basca numeste "taxa revolutionara" destinata finantarii activitatii organizatiei.

Pe intreg teritoriul Spaniei au avut loc ieri demonstratii si marsuri ale tacerii in semn de protest fata de cele trei explozii care s-au soldat cu cinci morti si 11 raniti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels