Prima pagina

Euro bate dolarul a saptea oara la rand

25.11.2004, 00:00 11



Pentru a saptea oara in aceasta luna moneda europeana s-a apreciat pana la un nivel record fata de dolar, paritatea dintre cele doua monede atingand ieri dupa amiaza la bursa din New York nivelul de 1.3158 dolari americani pentru un euro.



Moneda europeana a crescut in principal pe fondul speculatiilor potrivit carora Banca Centrala Europeana nu va interveni pentru a stopa cresterea euro.



Surse din piata sustin insa ca reprezentantii bancii europene ar putea sa inceapa sa vanda euro abia atunci cand paritatea va fi de 1.35 dolari pentru o moneda unica europeana. Saptamana trecuta, Alan Greenspan, chairman-ul Bancii Centrale a Statelor Unite ale Americii, a efectuat o serie de comentarii despre nivelul alarmant al deficitului de cont curent din SUA, ceea ce a declansat un noul val de deprecieri ale bancnotei verzi. Aceasta crestere a cursului i-a determinat pe investitori sa se ingrijoreze: problema deficitului se adauga la riscul unor declinuri viitoare ale dolarului, completate de o rata a dobanzii de referinta aflata si ea pe un trend crescator, pe toate pietele financiare importante din lume.



Pentru Romania, situatia este momentan favorabila, ponderea importurilor in dolari in totalul importurilor este semnificativa. Principalii destinatari ai exporturilor romanesti sunt tarile membre ale Uniunii Europene, care, asadar, platesc in euro. In schimb, in top 10 al partenerilor de la care efectuam importuri se gasesc Rusia, cu o pondere de 7,4%, Turcia cu 4,1%, si China, cu 1,3%, ceea ce reprezinta aproape 13% din totalul importurilor Romaniei, platite in dolari americani.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO