Prima pagina

Expatii adusi de multinationale costa peste un miliard de euro pe an

14.08.2008, 20:05 17

Cei aproximativ 10.000 de expati care lucreaza in Romania implica pentru companii cheltuieli de 100 de milioane lunar si de 1,2 miliarde de euro anual, in conditiile in care valoarea pachetului salarial mediu al unui manager strain ajunge la aproximativ 10.000 de euro pe luna.
"In companiile multinationale prezente pe piata romaneasca exista cel putin 10.000 de expati cu contracte limitate. Aproximativ 300 de noi manageri straini completeaza anual esaloanele de conducere ale multinationalelor din Romania, consolidand o comunitate a expatilor dominata de manageri din Grecia, Italia si Olanda", spune Michael Weiss, principal in cadrul companiei de consultanta A.T. Kearney si coordonator al activitatii companiei de consultanta pentru Romania.
Un CEO expat intr-o companie multinationala mare are un pachet care poate ajunge pana la 30.000 de euro net lunar, salariul reprezentand doar jumatate din aceasta suma. Expatii primesc pachete de relocare care pot include, printre altele, locuinta, masina sau diverse cheltuieli pentru familia managerului.
Executivii de top care lucreaza pentru primele zece companii din economie au semnate contracte de management de ordinul a zeci de mii de euro lunar, care pot ajunge la valori anuale si de un milion de euro, insa numarul acestora este destul de redus.
"Pentru un post pentru care un roman castiga circa 60.000 euro brut pe an, un grec va solicita circa 90.000 de euro, un ungur va cere 80.000 euro pe an, in timp ce britanicii vor trece de 150.000, ajungand chiar la 180.000 de euro pe an. Pentru acelasi post, un german va primi 150.000 euro pe an, in timp ce, pentru un american se discuta de un salariu apropiat de cel al britanicilor", spune Michael Weiss, care adauga ca salariul minim al unui expat este de 3.000 de euro.
In medie, un expat are un salariu mediu net de 5.000 de euro pe luna, iar valoarea pachetului ajunge la 10.000 de euro lunar, astfel incat cheltuielile lunare pe care le presupune comunitatea de expati din Romania ajung la 100 de milioane de euro lunar.
Unele dintre multinationale aleg sa isi plateasca executivii de top prin intermediul filialelor locale, in timp ce altele incheie contractele de management prin sucursale in care nivelul taxelor este mai scazut.
Domeniile care tind sa angajeze expati in esalonul al doilea de management sunt IT & C si telecom, dar si industria farma, cel mai frecvent pentru departamentele financiar si de marketing.
Expatii domina managementul unor industrii cum este cea bancara, a tutunului sau a berii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO