Prima pagina

Extinderea UE ar slabi pozitia lui Milosevici

26.06.2000, 00:00 8



Uniunea Europeana ar trebui sa incurajeze integrarea unor state ca Romania, Bulgaria si Croatia, in ideea ca sprijinul acordat statelor vecine Iugoslaviei ce demonstreaza ca sunt angajate pe calea reformelor va slabi pozitia lui Milosevici, se arata intr-un articol publicat vineri in cotidianul "The New York Times".

"UE trebuie sa demonstreze mai multa hotarare in integrarea unor state precum Croatia, Romania si Bulgaria. Cand oficialii din aceste state intreaba cand vor fi admisi in UE, ei primesc raspunsuri evazive. Acesti oficiali sunt ingrijorati ca extinderea spre est a Uniunii isi incetineste ritmul, ceea ce face ca oamenii obisnuiti sa-si piarda interesul pentru Occident", se arata in articolul din New York Times, citat de Mediafax.

Semnat de Misha Glenny, unul din cei mai in voga autori de lucrari pe tema conflictelor din Balcani (ultima sa carte "Balcanii. Nationalism, razboi si marile puteri, 1804-1999", a aparut in SUA in primavara acestui an), articolul este intitulat "Unde se duce Milosevici daca pleaca din Serbia?".

Ideea centrala a sa este ca retragerea lui Milosevici de la conducerea Iugoslaviei, desi "ar face viata multor diplomati mult mai usoara", nu aduce solutii imediate. Autorul subliniaza ca putine state, chiar si cele care s-au opus campaniei din Kosovo (ca Rusia si China), ar fi gata sa ii acorde azil, opozitia sarba este foarte dezbinata, si multe voci sonore de pe scena internationala cred ca Milosevici trebuie adus in fata justitiei.

"Regimul presedintelui Milo Djukanovici trebuie sa fie sustinut cu multi bani. Daca nu, sprijinul pentru cel mai important aliat occidental din Iugoslavia va disparea, si va exista amenintarea unui razboi sau a recastigarii controlului asupra republicii de catre Milosevici. ai Uniunea Europeana va trebui sa demonstreze mai multa hotarare in integrarea unor state precum Croatia, Romania si Bulgaria", se arata in articolul citat. Autorul american mai subliniaza ca "puterea lui Milosevici va disparea cand o parte din vecinii Serbiei vor face un progres economic vizibil".

Glenny considera ca, dincolo sprijinirea acestui progres, nu exista decat doua optiuni: fie Occidentul va incepe sa discute cu Milosevici, ceea ce este riscant, fie se va incepe o operatiune sub acoperire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels