Prima pagina

Fondurile mutuale ataca piata produselor unit-linked

05.08.2005, 20:32 14

Administratorii fondurilor mutuale se pregatesc sa intre in concurenta directa cu produsele de economisire oferite de companiile de asigurari, in conditiile in care in ultimii ani asigurarile de viata cu o componenta de economisire, care promit un venit stabil la varsta pensionarii, au dovedit ca au o mai mare priza la investitori decat fondurile mutuale clasice, trecute prin scandalurile SAFI sau FNI.

Societatea de administrare a investitiilor Certinvest se pregateste sa lanseze in acest an un fond mutual destinat economisirii, care urmeaza sa aiba atasat si un produs de asigurare, in timp ce BCR Asset Management urmeaza sa adauge in prospectele fondurilor pe care le administreaza deja bonusuri pentru clientii care investesc regulat. Contractele de asigurare cu o componenta de economisire incheiate de companiile de asigurari prevad pentru asigurat obligativitatea unor plati regulate pentru cumpararea de unitati unit-linked, ceea ce poate fi un avantaj pentru cei carora le este greu sa economiseasa luna de luna.

"Fondul pe care vrem sa il lansam se va adresa fie celor care vor sa investeasca periodic pentru a-si asigura un venit la o anumita varsta printr-un plan de rascumparari periodice, fie celor care investesc la inceput o suma mare pentru a beneficia ulterior de venituri din fond", spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest. Societatea este controlata de Fondul Romano-American pentru Investitii si administreaza in prezent patru fonduri mutuale. "Fondul va avea o componenta de asigurare, care va fi oferita gratuit, si va fi o contraoferta la produsele unit-linked oferite de companiile de asigurari", a mai precizat Voicu.

Fondul, pe care Certinvest vrea sa il lanseze pana la finalul anului urmeaza sa fie denominat in euro, la fel cum sunt cele mai multe din produsele de economisire ale companiilor de asigurari. Societatea nu a hotarat inca ce tip de asigurare va oferi investitorilor, dar variantele pe care le studiaza sunt asigurarea de viata si cea medicala.

BCR Asset Management, societatea specializta in administrarea investitiilor a Bancii Comerciale Romane, spera sa isi incurajeze clientii sa investeasca in mod regulat prin intermediul unor bonusuri la final de an.

"Vom semna contracte cu investitorii privind un program de investitii periodice, iar daca acestia il vor respecta le vom inapoia la finalul anului jumatate din comisionul de administrare sub forma de unitati de fond", spune Doru Puiu Tiberiu, directorul general al BCR Asset Management. Societatea administreaza doua fonduri mutuale din care unul cu profil monetar si unul diversificat.

Administratorii de fonduri afirma ca au ca principal avantaj fata de produsele de economisire oferite de companiile de asigurari costurile mai mici, in special cele de vanzare, ceea ce permite sa ofere randamente mai mari decat produsele de economisire ale companiilor de asigurari.

Economiile populatiei in sistemele de economisire ale companiilor de asigurari au totalizat la finalul anului aproximativ 60 milioane de euro, fata de cele 53 milioane de euro plasate in fondurile mutuale la acea data. Mai mult, o cota importanta din sumele plasate in fondurile mutuale apartine actionarilor societatilor de administrare, dintre care cei mai importanti sunt bancile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels