Prima pagina

Fondurile pentru actiuni romanesti au iesit pana la urma in castig

09.12.2003, 00:00 9



Romanian Investment Company (RIC) Cyprus, unul din cele mai importante fonduri de investitii de pe piata romaneasca, a oferit in ultimii cinci ani investitorilor sai un randament de 13,9% in dolari pe an, in ciuda inceputului net defavorabil din 1998, conform raportului Foreign & Colonial, societatea de administrare a fondului.



Performanta fondului intervine in conditiile in care, in perioada de scadere puternica a Bursei de Valori Bucuresti si a pietei secundare Rasdaq (1999 - 2000), managerii RIC s-ar fi considerat norocosi daca recuperau macar 80% din banii investiti.



Desi foarte buna avand in vedere perspectivele de acum doi ani, performanta RIC (mult peste ratele dobanzilor bancare) este sub cele tintite de obicei de fondurile ridicate pentru a investi in actiuni de pe bursele tarilor emergente - peste 30% pe an.



Performantele fondului au fost salvate de cresterea puternica a Bursei de Valori in 2002 - cu 119% si 2003 - 22% pana in prezent.



RIC a fost infiintat in noiembrie 1997, perioada de entuziasm al investitorilor straini fata de Romania, iar luna aceasta isi va incheia durata de viata. Pornit cu o capitalizare initiala de peste 40 de milioane de dolari, fondul mai are in prezent, dupa vanzari masive de actiuni in ultimii doi ani, active de doar 1,7 milioane de dolari.



Astfel, dupa ce a fost actionar important al unor societati precum Alro Slatina, Terapia Cluj, Automobile Dacia, Banca Transilvania, Rolast Pitesti, Imsat Bucuresti sau Turbomecanica, fondul mai detinea la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an doar mici participatii la Compa Sibiu, Ciprom sau Electromagnetica.



Actiunile din portofoliu nu reprezentau de altfel decat 28% din totalul activului (1,7 milioane dolari), restul fiind reprezentat de cash.



Performanta fondului a fost obtinuta atat in urma unor povesti de succes (Alro Slatina, Banca Transilvania, Terapia), cat si a unor esecuri (Banca Turco - Romana) sau semiesecuri (Automobile Dacia). Cel mai slab plasament al fondului a fost Banca Turco - Romana, care a intrat in faliment in luna iulie a anului trecut, iar valoarea cu care apar titlurile in situatiile financiare ale fondului este zero. Actiunile bancii erau listate si la Bursa de la Londra, iar fondul a preferat sa cumpere de acolo certificate de actionar (GDR - Global Depository Receipts). Prima iesire importanta a fondului de pe piata romaneasca a avut loc in 2001, cand RIC a vandut pentru mai mult de 10 milioane de dolari un pachet de 10% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina.



Apoi, desi fondul avea initial o durata de viata mai mare, actionarii acestuia (RIC este listat la Bursa de la Dublin) au hotarat sa ii reduca durata de viata din cauza lipsei de oportunitati de pe pietele romanesti de actiuni.



Incepand cu 2002, RIC a hotarat sa vanda masiv actiuni si sa aloce banii primiti fie catre dividende (acordate actionarilor), fie catre obligatiuni romanesti corporatiste sau de stat.



In 2003, fondul a realizat cele mai multe iesiri, vanzand pachetele de actiuni detinute la Banca Transilvania (4,9%), Automobile Dacia, Turbomecanica, Compa (o parte), Terapia sau Rolast. Foreign & Colonial, care administreaza RIC, este o companie britanica specializata in administrarea fondurilor de investitii, una din cele mai mari companii din lume in acest domeniu. laurentiu.ispir@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO