Prima pagina

Fotograf francez, eliberat din Cecenia

13.06.2000, 00:00 20



Fortele speciale ruse au eliberat ieri un fotograf francez care fusese retinut de rebelii ceceni in urma cu peste opt luni, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne. "Brice Fleutiaux, luat ostatic pe 1 octombrie 1999, a fost eliberat astazi in urma unei operatiuni speciale", a spus sursa citata.

Fleutiaux, in varsta de 32 de ani, a intrat pe teritoriul Rusiei din Georgia, fara viza, fiind rapit de ceceni, care au cerut o recompensa de 1,5 milioane de dolari, relateaza Reuters. "El s-a comportat foarte iresponsabil. Multi oameni si-au riscat pentru a-l salva din captivitate. Pare sa fie nevatamat, desi a fost retinut un timp indelungat de banditi", a adaugat oficialul rus, care nu a oferit detalii despre modul in care a fost eliberat fotograful francez.

Luna trecuta, el a vorbit la telefon din capitivitate cu mama sa, implorand-o sa ajute la eliberarea sa.

La Paris, ministrul francez de externe Hubert Vedrine a confirmat eliberarea lui Fleutiaux, iar premierul Lionel Jospin a declarat ca este foarte bucuros in urma primirii acestei vesti. Ambii oficiali francezi le-au multumit rusilor pentru eliberarea fotografului. La randul sau, presedintele Jacques Chirac a laudat curajul si taria de caracter a lui Fleutiaux in conditii extrem de dificile.

Chirac a intervenit personal pe langa presedintele rus Vladimir Putin si chiar pe langa predecesorul acestuia, Boris Eltan, pentru a obtine cooperarea Moscovei in vederea eliberarii fotografului luat ostatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels