Prima pagina

Francezii vor sa fie singuri in Orange Romania

Francezii vor sa fie singuri in Orange Romania
27.02.2004, 00:00 37



Grupul francez Orange, divizia de telefonie mobila a France Telecom, a inceput demersurile pentru achizitia actiunilor pe care nu le detine la Orange Romania, spune surse din piata.Tranzactia vizeaza un pachet de actiuni reprezentand circa 32% din capital si ar putea fi una din cele mai mari din istorie de pe piata romaneasca. Valoarea tranzactiei poate ajunge la 500 de milioane de dolari.



Oficialii Orange au confirmat, pentru Ziarul Financiar, inceperea discutiilor pentru realizarea tranzactiei insa Bernard Moscheni, directorul general al Orange Romania, nu a putut oferi detalii pana la inchiderea editiei.



Orange Romania, care a avut anul trecut venituri de 527 milioane dolari, a fost evaluata (la sfarsitul lui 2003) chiar de Bernard Moscheni la 1,5 miliarde dolari.



Actionarii minoritari - fonduri de investitii si companii - au inceput deja pregatirile pentru tranzactie, alegand drept consilier financiar banca de investitii Rotschild si drept consilier juridic firma de avocatura Squire, Sanders & Dempsey (reprezentata in Romania de Voicu & Filipescu SCA), afirma surse din piata.



De asemenea, fondurile de investitii care formeaza consortiului financiar ce detine 20,7% din Orange Romania au inceput operatiunile de "reasezare" a actiunilor pentru vanzare.



Negocierile efective pentru pret vor incepe in aproximativ o luna, urmand ca tranzactia sa se finalizeze pana la mijlocul acestui an, spun surse din piata.



Orange detine in prezent circa 68% din actiunile Orange Romania. Restul actiunilor apartine mai multor fonduri de investitii sau companii care au devenit actionari ai Orange Romania dupa o serie de majorari de capital initiate pentru finantarea cresterii societatii, in perioada 1998 - 1999.



Cel mai mare actionar minoritar este un consortiu financiar format din mai multe fonduri de investitii, care detine 20,7% din actiuni. Cel mai important membru al consotiului este fondul AIG New Europe Fund, parte a gigantului american AIG, care detine indirect circa 10% din actiunile Orange Romania.



Circa 11,5% din actiuni sunt detinute de cateva companii romanesti si straine, printre care Radcom (detinuta de omul de afaceri Nicolae Badea), Alcatel (Franta) sau Tomen (Japonia).



Demersurile, si in curand negocierile, pentru achizitia pachetului de 32% din actiuni au inceput atat la initiativa Orange cat si a minoritarilor.



De o parte, France Telecom si Orange sunt - nu numai in Romania, ci si la nivel international - in plin proces de achizitii pentru a deveni actionari unici la majoritatea filialelor profitabile.



De cealalta, fondurile de investitii, care au devenit actionari ai Orange Romania in decembrie 1999, cauta modalitati de a iesi din companie datorita maturizarii investitiei. De obicei, fondurile de private equity raman circa 4 - 5 ani intr-o afacere.



Consortiul condus de AIG New Europe Fund a investit circa 100 - 120 de milioane de dolari in Orange. La o evaluare de 1,5 miliarde de dolari a Orange Romania, consortiul si-a triplat banii (fara a lua in considerare dividendele) in circa 4 ani si jumatate.



Orange a inceput sa opereze in Romania in 1997, sub denumirea de Mobil Rom, intrand pe piata aproape in acelasi timp cu Mobifon, principalul sau concurent in prezent.



Compania a investit pana in prezent peste 700 de milioane de dolari pe piata romaneasca, finantarea venind atat din partea actionarilor cat si a bancilor.



Urmare a investitiilor si a cresterii a numarului de clienti, cifra de afaceri a Orange a avut o evolutie constant ascendenta, ajungand la 527 milioane dolari in 2003. Compania avea, la 31 decembrie 2003, 3,3 milioane de clienti.



Orange este, alaturi de Mobifon, una din cele mai rentabile companii din Romania, rata profitului brut depasind, conform reprezentantilor companiei, nivelul de 20%. In 2002, Orange Romania a avut un profit brut de 102 milioane euro.



Mobifon, operatorul retelei Connex, a raportat pentru 2003 venituri totale de 529,5 milioane dolari si un numar de 3,45 milioane clienti la sfarsitul anului.



Si Mobifon (detinut de Telesystem International Wireless si Vodafone) a fost sustinut in dezvoltare de mai multe fonduri de investitii straine, care detin in prezent participatii importante in companie.



In afara de Romania, in Europa Orange are operatiuni in Austria, Belgia, Franta, Danemarca, Olanda, Slovacia, Portugalia sau Marea Britanie.



Orange Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 630-650 milioane de dolari, in crestere cu 20% fata de 2003. Numarul de abonati este previzionat sa creasca pana la 4 milioane. Investitiile programate pentru 2004 se ridica la 110 milioane de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels