Prima pagina

Fuziunea Bursa - Rasdaq, blocata de rivalitati personale

Fuziunea Bursa - Rasdaq, blocata de rivalitati personale
05.04.2004, 00:00 20



Demarat anul trecut cu entuziasm si gandul la Uniunea Europeana, proiectul fuziunii dintre Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq este pe cale sa se blocheze din considerente tipic balcanice: orgoliu si lupta pentru functii.



In loc sa fie dominat de discutii pentru rezolvarea problemelor tehnice si juridice, procesul de fuziune a ajuns sa aiba in prim plan rivalitatea dintre Sergiu Oprescu, presedintele Bursei, si Cristian Siminel Andrei, presedintele Rasdaq.



Rivalitatea, mocnita in ultimii ani, a devenit din ce in ce mai vizibila saptamana trecuta si a culminat, vineri, cu propunerea de renuntare la fuziune in favoarea unei preluari a Rasdaq de catre Bursa.



Propunerea apartine Comitetului Bursei, in frunte cu Sergiu Oprescu, si este un raspuns la incercarea lui Cristian Siminel Andrei de a schimba actuala conducere a Bursei in favoarea numirii unui comitet comun de conducere Bursa - Rasdaq, care sa accelereze procesul de fuziune.



Tentativa lui Andrei de a schimba conducerea Bursei a avut loc acum o saptamana cu ocazia Adunarii Generale a Bursei si a esuat din cauza lipsei cvorumului necesar adoptarii unei astfel de decizii.



Replica lui Sergiu Oprescu nu a intarziat, comitetul Bursei incepand sa faca lobby in randul brokerilor pentru solutia achizitiei Rasdaq de catre Bursa. Achizitia, desi ar putea costa Bursa, conform unor surse, cateva milioane de dolari, ar scapa conducerea Bursei de presiunile lui Andrei si ar diminua sansele acestuia de a deveni presedintele Bursei Bucuresti, rezultata in urma fuziunii.



Pozitie de presedinte al Bursei nu aduce venituri financiare semnificative insa confera detinatorului o vizibilitate si putere de influenta mare.



Sergiu Oprescu este si vicepresedinte al Alpha Bank Romania iar Siminel Andrei, directorul celui mare mare fond de investitii din Romania - Broadhurst.



"Ideea achizitiei dateaza de trei - patru ani dar a fost respinsa din diverse considerente. Faptul ca propunerea nu a fost prezentata si nici nu a fost bugetata in Adunarea Bursei de acum o saptamana, desi este vorba de milioane de dolari, ridica semne de intrebare privind seriozitatea analizei. Bugetul din acest an prevede investitii in tehnica, reducerea comisionului cu circa 30%, cresterea vizibilitatii Bursei cu pretul a cateva sute de mii de euro, nu si cateva milioane de dolari pentru achizitia Rasdaq. Este un joc pe muchie de cutit pentru o piata care se ingusteaza in fiecare zi", spune Cristian Andrei Siminel.



Sergiu Oprescu nu a putut fi contactat insa Septimiu Stoica, vicepresedintele Bursei, spune ca ideea preluarii nu trebuie interpretata ca o disputa intre conducerile Bursei si Rasdaq.



"Ni s-a spus, cu diverse ocazii, ca nu actionam suficient de hotarat pentru a grabi fuziunea celor doua piete. Am avansat, astfel, o varianta de preluare a Rasdaq de catre Bursa, care nu va trebui sa mai astepte modificarile legislative necesare fuziunii", spune Stoica.



Bursa de Valori este o platforma de tranzactionare detinuta de o Asociatie in care membrii sunt societatile de brokeraj iar Bursa Electronica Rasdaq este o societate pe actiuni detinuta tot de societatile de brokeraj (circa 70).



Fuziunea Bursa - Rasdaq, imposibila deocamdata din cauza diferentelor legate de statutul juridic, asteapta aprobarea legii consolidate a pietei de capital, care permite transformarea Bursei de Valori in societate pe actiuni.



Proiectul de lege este finalizat insa procesul trecerii legii prin Parlament si, apoi, rezolvarea problemelor tehnice si juridice aferente fuziunii ar putea intarzia procesul pana la sfarsitul acestui an sau chiar mai tarziu.



Nici varianta preluarii Rasdaq de catre Bursa nu va fi insa mai rapida, necesitand si ea modificari legislative: in prezent, nimeni nu poate detine mai mult de 5% din actiunile Rasdaq.



Din ideea preluarii Rasdaq de catre Bursa ar putea aparea si o situatie absurda, in care brokerii scot bani dintr-un buzunar si ii baga in celalalt.



Prinsi intre ciocan si nicovala in disputa dintre conducerile Bursei si Rasdaq, brokerii au preferat sa nu comenteze oficial situatia creata.



"Mi-ar fi placut sa vad ca Bursa se gandeste sa aloce milioane de dolari pentru atragerea de noi membrii si scaderea comisioanelor nu pentru un joc al orgoliilor", a comentat un broker al uneia din primele societati de brokeraj din Romania, care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea.



O preluare ar Bursei de catre Rasdaq ar diminua considerabil veniturile Bursei (care va trebui sa se si imprumute pentrua realiza preluarea) insa ar baga in contul fiecarei societati de brokeraj actionar al Rasdaq cateva zeci de mii de dolari.



Situatie in care apare o alta dilema. Societatile de brokeraj sarace vor fi incantate probabil sa primeasca pe actiunile detinute la Rasdaq (circa 1,7% fiecare societate) cateva zeci de mii de dolari. O parte din societatile cu bani ar putea declina insa oferta. Moment din care preluarea Rasdaq de catre Bursa devine mai degraba ostila.



"Chiar daca nu vor vinde toate societatile de brokeraj, Asociatia Bursei poate opera piata Rasdaq si in calitate de actionar majoritar. Se poate gandi, de asemenea, si un proiect prin care Bursa sa ajunga actionar majoritar in urma unei majorari de capital. Banii raman astfel, in proprietatea celor doua entitati", afirma Septimiu Stoica.



Stoica afirma ca pana in prezent nu a fost vehiculat nici un pret pentru posibila preluare a Rasdaq, acesta urmand sa fie determinat de o societate de consultanta.



Cu o capitalizare si lichiditate mult sub ale Burselor din Europa Centrala si de Est, Bursa de Valori si Rasdaq sunt totusi printre cele mai scumpe piete de actiuni europene din punct de vedere al comisioanelor.



Procesul de fuziune a fost initiat tocmai pentru a creste atractivitatea pietei de capital romanesti si a reduce costurile de tranzactionare.



Impreuna, Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq au impreuna o capitalizare 7 miliarde de dolari. Bursa din Varsovia are o capitalizare aproape 30 de miliarde de dolari. 
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels