Prima pagina

Gallup: Romanii cred ca taxa auto trebuie redusa la zero

Gallup: Romanii cred ca taxa auto trebuie redusa la zero
23.05.2007, 12:01 21

Taxa de prima inmatriculare auto ar trebui redusa la zero sau la cel mult 100 de euro pentru un autovehicul in valoare de 10.000-40.000 euro, iar poluarea mediului ar trebui contracarata prin cresterea amenzilor si tehnologii moderne, nu prin majorarea taxelor la importul de masini poluante.

Concluzia rezulta dintr-un sondaj national realizat in luna mai de Gallup Organization Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, pe un esantion de 1.144 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de incredere de 95%.

Sondajul releva ca programul de casare a masinilor vechi in schimbul unei prime de 3.000 lei pentru achizitionarea unui nou autoturism este cunoscut de 79% dintre respondenti si este apreciat de majoritatea persoanelor intervievate.

Taxa de prima inmatriculare auto este de asemenea cunoscuta de 79% dintre respondenti, dar numai 55% au aflat de modificarile recente operate de Guvern si 27% dintre acestia le considera foarte proaste sau mai degraba proaste.

Modificarile decise de Guvern in cazul taxei auto sunt apreciate de 31% dintre respondenti, iar 18% nu le considera nici bune, nici proaste. Un procent de 63% dintre persoanele care au raspuns chestionarului nici nu intentioneaza insa sa cumpere in urmatorul an un autoturism.

Majoritatea respondentilor (42-44%dintre persoanele care au sau intentioneaza sa cumpere un autoturism) considera ca taxa auto ar trebui redusa la zero pentru o masina de 10.000-40.000 euro, iar 35-40% cred ca taxa trebuie diminuata la maximum 100 euro.

Valoarea medie a taxei calculata pe baza raspunsurilor persoanelor care au ori intentioneaza sa cumpere o masina si considera ca ar trebui sa existe o taxa este de 641 euro pentru un autoturism de 10.000 euro si de 1.906 euro pentru un autovehicul de 40.000 euro.

Masurile la care Guvernul trebuie sa apeleze pentru a reduce poluarea si a proteja mediul sunt considerate ca fiind cresterea amenzilor pentru poluatori (de 31% dintre respondenti), incurajarea firmelor care folosesc masini si tehnologii nepoluante (27%), cresterea puterii de control a autoritatilor locale asupra poluatorilor (18%), cresterea taxelor la importul de masini si tehnologii poluante (7%) sau alte masuri. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels