Prima pagina

Grecii au inceput sa preia discret Stirom

13.12.2002, 00:00 15

Producatorul roman de articole din sticla Stirom Bucuresti este pe cale de a fi preluat de compania greaca Yioula Glassworks - al doilea mare producator grec de profil, afacerea fiind estimata la peste 5 milioane de dolari, afirma surse din piata.Procedurile de schimbare a actionariatului au inceput deja pe piata secundara Rasdaq, unde este listata Stirom. Astfel, actionarul majoritar - Asociatia Salariatilor (PAS) Stirom a raportat ieri diminuarea participatiei in cadrul companiei de la 51% la 46%, in urma unor tranzactii efectuate la preturi de peste 50.000 de lei/actiune. La acest pret valoarea totala a Stirom este de 10,5 milioane dolari.
Desi in piata au aparut de mai mult timp informatii ca grecii sunt interesati de Stirom, acestia nu si-au anuntat clar intentia de a prelua societatea. In schimb, in structura actionariatului au aparut, incepand cu jumatatea acestui an, trei fonduri de investitii inregistrate in Cipru care ar putea sa apartina Youla. Doua dintre fonduri - Windy Holdings si Berlino Investments - detin fiecare 9,1% din actiuni iar al treilea - Gazon Holdings, 5,03%.
Cea mai mare parte a acestor actiuni au fost cumparate de la unul din cele mai importante fonduri de pe piata romaneasca, Romanian Investment Company Cyprus (RIC), care detinea 18% din Stirom.
Operatiunile de preluare a Stirom au fost foarte discrete pana in prezent, niciunul din fondurile aparute ca actionari nefiind lasate sa depaseasca detineri de 10%. Conform legislatiei valorilor mobiliare, pentru a se depasi acest prag trebuie lansata o oferta publica de cumparare. Aceasta implica dezvaluirea identitatii investitorului interesat si a intentiilor acestuia privind societatea.
Saptamana aceasta, pe Rasdaq au avut loc tranzactii speciale cu 9,8% din actiunile Stirom, deci este posibil ca participatia PAS sa fi scazut deja sub 46%.
In urma cu sase luni, Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) afirma ca AVAB a avut contacte cu reprezentantii companiei grecesti. Discutiile vizau posibilitatea ca Yioula sa devina actionar al Stirom prin conversia in actiuni a unei creantei de 3,35 milioane de dolari detinuta la scoietatea romana de AVAB.
"Daca Yioula se va angaja sa plateasca creanta in termen de 30 de zile, atunci AVAB nu va face oferta publica de vanzare si tranzactia se va incheia imediat", spunea atunci Blanculescu. Cesionarea creantei era conditionata de o serie de conditii: grecii nu puteau cere inchiderea sau lichidarea fabricii si nici sa schimbe obiectul de activitate.
In afara capacitatilor de productie din Grecia, Yioula Galssworks detine fabrici de sticla in Bulgaria si Republica Moldova. Cifra de afaceri consolidata pe toate unitatile sale s-a ridicat anul trecut la 120 de milioane de dolari.
Stirom a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 18,7 milioane dolari si un profit net de 440.000 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels