Prima pagina

Grecii vor sa cumpere o banca mare in Romania

15.06.2000, 00:00 13



Cea mai mare banca comerciala elena - Banca Nationala a Greciei (BNG) - vrea cu orice pret sa se extinda in Romania, iar in acest moment este in cautarea achizitiei unei banci romanesti, cea mai potrivita fiind considerata Banca Comerciala Romana (BCR).

Acum doua saptamani guvernatorul bancii - echivalentul functiei de presedinte - a fost la Bucuresti unde s-a intalnit cu inalti oficiali romani, inclusiv cu premierul, pentru a discuta despre posibilitatile de achizitie a unei banci romanesti care sa aiba o pondere mare in sistemul bancar.

In discutie au intrat CEC si BCR, dar ultimele evenimente au scos CEC de pe lista, intrucat privatizarea acesteia ar putea fi amanata.

De asemenea, s-a luat in discutie si achizitia unei banci private, numele cel mai vehiculat fiind Banca Transilvania.

In presa elena au aparut informatii potrivit carora BNG doreste sa se extinda in Romania si Egipt si este gata sa plateasca cel putin 400 de milioane de dolari pentru expansiune. Prima achizitie este prevazuta sa se desfasorare in urmatoarele trei luni, mentioneaza presa elena.

Banca Nationala a Greciei are deschisa in Romania doar o sucursala, iar singura achizitie pe care a facut-o pana in prezent este cumpararea sucursalei de la Bucuresti a bancii americane Chase Manhattan, in 1999.

Aceasta achizitie este insuficienta pentru planul de implicare a BNG in zona balcanica si in Romania. BNG a intrat in criza de timp, avand in vedere ca alte banci grecesti mai mici au reusit sa intre mai bine pe piata romaneasca.

BNG este cel mai important grup elen, detinand 35% din piata bancara elena. Actiunile sunt cotate la bursa din Atena, la Nisa si la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels