Prima pagina

GSK invioreaza cu 45 mil. dolari divizia romaneasca

08.04.2004, 00:00 22



GlaxoSmithKline (GSK), al doilea producator mondial de medicamente, va majora cu 47 milioane de dolari capitalul social al companiilor detinute in Romania, au anuntat ieri reprezentantii GSK Romania.



Banii vor fi folositi in special pentru cresterea capitalului de lucru si investitii in tehnologie.



GSK este prezenta pe piata romaneasca prin intermediul a trei divizii principale: GSK Romania (care importa si comercializeaza produsele originale GSK), Europharm Brasov (fabrica de medicamente generice cumparata in doua etape - 1998 si 2003) si Europharm Holding - divizia de distributie si farmacii.



Prin intermediul acestor companii, GSK este lider atat pe piata medicamentelor, unde detine o cota de 11,6% cat si pe cea a distributiei de medicamente, cu o cota de circa 10%.



Reprezentantii GSK nu au dorit sa precizeze care va fi valoarea investitiilor pe fiecare divizie a grupului.



Roberto Musneci, directorul general GSK Romania, sustine ca hotararea de a creste capitalul social descrie atat procesul de evolutie a GSK in Romania cat si increderea companiei in dezvoltarea pietei locale.



Piata care a oferit in ultimii ani jucatorilor atat motive de satisfactie (s-a dublat din 1996 pana in 2004) cat si de ingrijorare, atata timp cand sistemul de sanatate are in fiecare an datorii de sute de milioane de dolari catre furnizori.



Decapitalizarea companiilor de medicamente, urmare a incasarii intarziate a banilor este asadar o stare de fapt obisnuita pe piata romaneasca.



Fenomenul nu a ocolit nici filialele sau reprezentantele marilor grupuri internationale de medicamente, care au avut nevoie deseori de sustinere de la compania - mama pentru a-si finanta activitatile curente.



O parte importanta din infuzia de capital de 45 de milioane de dolari a GSK in companiile sale din Romania va fi destinata asadar cresterii capitalului de lucru.



Finantarea din partea grupurilor - mama, intr-o perioada dificila pentru piata, a ajutat in ultimii ani filialele si reprezentantele producatorilor straini de medicamente sa castige puternic teren in detrimentul producatorilor romani.



Astfel, importurile de medicamente au ajuns sa detina in prezent, conform studiilor de piata, circa 70% din consumul de medicamente din Romania.



Principalii concurentii ai GSK pe piata romaneasca sunt Novartis - Lek (cu o cota de 6,6%), Pfizer (5,4 - 5,8%), Sicomed Bucuresti (cu o cota de 5 - 5,5%) si Terapia (3,9%).



Anul trecut, datoriile statului catre furnizorii de servicii medicale si medicamente s-au ridicat in unele momente la 300 de milioane de dolari.



Desi o parte din datorii au fost platite, nivelul acestora se ridica in luna noiembrie a anului trecut la 190 de milioane de dolari, din care 120 de milioane de dolari erau aferente anului 2002.



GSK, format prin fuziunea dintre Glaxo si SmtihKline Beecham in 2000, s-a implicat puternic pe piata romaneasca in 1998, cand a cumparat, pentru 29 milioane de dolari 65% din actiunile Europharm Brasov, unul din cei mai importanti producatori si distribuitori de medicamente din Romania.



GSK a finalizat tranzactia anul trecut, cand a cumparat, la un pret estimat la 10 - 15 milioane de dolari, restul de 35% din actiuni, detinute de fondatorul Europharm, omul de afaceri Mihai Miron.



In afara de sumele aferente achizitiei, GSK a mai investit 12 milioane de dolari pentru constructia unei fabrici noi de medicamente la Brasov.



GSK este prezenta pe piata romaneasca, si prin intermediul importurilor, cu aproape toate medicamentele "blockbuster" (cu vanzari anuale de peste 1 miliard de dolari) detinute la nivel international: Seretide (astm), Avandia (diabet), Trizivir si Agenerase (HIV), Seroxat (antidepresiv), Zeffix (hepatita) sau Levitra (disfunctii sexuale).



La nivel international, GSK (care este al doilea jucator de pe piata mondiala) a anuntat de curand ca activitatea de cercetare si dezvoltare a grupului ar putea avea ca rezultat in urmatorii trei ani lansarea a 20 de medicamente noi blockbuster, pentru boli ale sistemului respirator sau cardiovascular, cancer sau HIV. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels