Prima pagina

Hotelul lui Hagi a crescut cu dolarii soldatilor americani

29.01.2004, 00:00 17



Hotelul Iaki din Mamaia, proprietatea fostului fotbalist Gheorghe Hagi, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,4 mil. euro, in crestere cu 6% fata de 2002.



O contributie importanta au avut-o soldatii americani prezenti in primavara trecuta in statiunea Mamaia, in contextul conflictelor din Irak.



"Anul 2003 a fost mai bun decat precedentul. Aceasta si datorita cresterii gradului de ocupare in perioada martie-iunie, odata cu venirea ofiterilor americani la Mamaia. In jur de 15-20% din cresterea de anul acesta se datoreaza soldatilor americani", a declarat Tanase Mega, directorul economic al hotelului.



Gradul de ocupare mediu a fost anul trecut de 44,63%, comparativ cu 36% in 2002, a precizat reprezentantul hotelului.



In schimb, numarul de angajati ai hotelului a scazut anul trecut de la 114 persoane la 83. "Anul trecut detineam si un bar pe plaja pe care l-am cedat. Acesta este motivul principal al scaderii numarului de angajati", a spus Mega.



Iaki este fostul Hotel Bucuresti, care a fost preluat de firma Hagi Sport SRL de la societatea comerciala Mamaia SA, in leasing cu clauza de cumparare irevocabila. Lucrarile de reparatii au inceput in octombrie 1999, iar inaugurarea a avut loc in vara anului 2001.



Clasificat la patru stele, hotelul are 60 de spatii de cazare, un restaurant, o cofetarie, o terasa pizzerie, la care se adauga o sali de conferinte cu toate dotarile necesare, precum si un magazin cu produse de lux.



In 2002, a fost deschis si un centru de tratament, in urma unei investitii de 2 mil.$, iar anul acesta se va construi o pasarela care va lega centrul de tratament de hotel.



Hotelul dispune de cinci sali de conferinte, cu capacitate totala de 550 de locuri.



Mega mai spune ca in ultimul timp s-a intensificat si cererea pentru organizarea de conferinte si seminarii. "In luna mai a acestui an va avea loc o reuniune a sefilor de state din Europa de Est, si una dintre locatiile propuse este hotelul Iaki", mai spune el.



Potrivit lui Mega, turistii straini reprezinta in jur de jumatate din totalul clientilor, iar oamenii de afaceri cam un sfert.



Unii dintre cei mai mari investitori in turismul romanesc provin din domeniul sportului. In afara de Hagi, fotbalisti ca Gheorghe Popescu, Adrian Ilie sau Ioan Timofte si-au investit o parte din veniturile castigate jucand la cluburi straine de fotbal in hoteluri.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO