Prima pagina

Kuweitienii au aniversat zece ani de la eliberare

27.02.2001, 00:00 19



Liderii politici si militari care au contribuit la alungarea trupelor irakiene din Kuweit au participat ieri la cea de-a zecea aniversare a eliberarii statului arab. Secretarul american de stat, Colin Powell, a declarat ca folosirea fortei impotriva Irakului in urma cu zece ani a fost "un lucru moral".

La ceremonii au mai participat pe langa Powell, care in timpul razboiului din Golf era seful Statului Major general al Statelor Unite, fostul presedinte american George Bush, generalul in retragere Norman Schwarzkopf si fostii premieri britanici John Major si Margaret Thatcher.

Trupele irakiene au invadat Kuweitul in august 1990, dar au fost alungate in februarie 1991 in urma operatiunii Furtuna in desert, efectuata de cea mai mare coalitie occidentalo-araba din istorie, relateaza CNN.

Powell a depus o coroana de flori la abmasada americana din Kuweit, in semn de omagiu fata de cei 300 de americani care au murit in conflict, afirmand ca misiunea tarii sale in urma cu zece ani a fost una impotriva raului.

"Vrem ca lumea intreaga sa stie ca noi nu avem nimic impotriva poporului irakian. Actiunile noastre au vizta si vizeaza regimul de la Bagdad", a spus seful diplomatiei americane, aflat intr-un turneu diplomatic in Orientul Mijlociu in care incearca sa obtina sprijin pentru continuarea si intarirea sanctiunilor impotriva Irakului.

Powell a acuzat regimul de la Bagdad ca pune in pericol "poporul si copiii din Irak si din intreaga regiune amenintand sa refaca armata si sa fabrice arme de distrugere in masa". El si-a luat angajamentul de a apara emiratul de orice forma de rau.

Este pentru prima oara cand autoritatile din Kuweit aniverseaza razboiul din Golf, pana acum astfel de manifestari nefiind organizate din respect pentru cei 600 de kuweitieni care au murit sau au fost dati disparuti in urma conflictului din urma cu zece ani.

Insa evenimtul are o dubla semnificatie pentru micul emirat din Golful Persic, care a marcat si 40 de ani de la obtinerea independentei fata de Marea Britanie.

Bush si Schwarzkopf au calatorit in desert pentru a asista la manevre militare cu munitie de razboi efectuate de fortele americane, britanice si kuweitiene, la circa 60 km de granita irakiana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels