Prima pagina

La Focsani nu-i ca la Bruxelles

25.01.2001, 00:00 16



Criticile pe care presedintele Ion Iliescu le-a adus miercuri, la Focsani, politicii institutiilor financiare internationale fata de Romania, precum si comentariile acestuia legate de proprietatea privata au starnit reactiile prompte ale politicienilor si bancherilor, desi Palatul Cotroceni s-a grabit sa nuanteze ieri afirmatiile seful statului.

Ion Iliescu nu a pus "nici o clipa" in discutie dreptul la proprietate, a explicat consilierul prezidential Corina Cretu, iar Presedintia vede in FMI si Banca Mondiala parteneri firesti de sprijinul carora Romania are nevoie.

Nici FMI, nici Banca Mondiala nu au dorit sa comenteze declaratiile lui Iliescu.

De asemenea oficialii BCR - cea mai mare banca de stat din Romania, trecuta in lista acordurilor de imprumut cu FMI si Banca Mondiala pentru privatizare - s-au abtinut de la orice declaratie

Bancherii spun fie ca presedintele este dezinformat, fie ca nu cunoaste realitatea. Astfel, Dan Pascariu, presedintele BankAustria-Creditanstalt Romania, considera ca privatizarea bancilor nu este impusa de cineva de afara, cum ar fi organismele financiare internationale, ci de realitatile romanesti si de decizia Romaniei de a merge pe drumul economiei de piata.

Declaratiile sefului statului au starnit comentarii si in mediile politice. In timp ce PDSR si premierul Adrian Nastase nu formulasera pana aseara un punct de vedere oficial, prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica este de parere Iliescu a facut un act de "inconstienta politica", sabotand Guvernul, in conditiile in care acesta negociaza un nou imprumut cu organismele financiare internationale.

Liderul PD Petre Roman crede ca afirmatiile sefului statului creeaza o impresie de "deja vu", in timp ce vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, califica drept "curioasa" declaratia lui Iliescu.

Singurul partid care a sustinut aprecierile presedintelui a fost PRM. Prim-vicepresedintele acestui partid, Corneliu Ciontu, considera ca seful statului "are mare dreptate".





Bancherii: Iliescu trebuie sa se informeze



In general opinia bancherilor este ca statul este un prost manager al bancilor. Istoria ultimilor 10 ani este ca prin banci statul a realizat diverse forme de subvenitionare in economie. Iar consecinta a fost ca Bancorex a dat faliment, iar Banca Agricola poate avea aceeasi soarta daca nu i se va gasi un cumparator.

Dan Pascariu, prim-vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedintele Bank Austria Creditanstalt Romania

Suntem surprinsi de afirmatiile domnului presedinte Ion Iliescu si in cazul in care ele sunt adevarate dovedesc cel putin necunoasterea realitatii.

Privatizarea bancilor nu este impusa de cineva din afara, cum ar fi organisme financiare internationale, ci de realitatile romanesti si de decizia Romaniei de a merge pe drumul economiei de piata.

Statul s-a dovedit un prost administrator mai ales al sistemului bancar (Bancorex si Banca Agricola), dar asta s-a intamplat nu numai in Romania ci si in alte tari.

Daca o comparatie cu tarile din regiune nu ar fi suficient de graitoare ar trebui sa ne uitam la ce s-a intamplat in Franta si Italia unde, tocmai, datorita proastei administrari a statului s-a trecut la privatizarea bancilor.

Chiar si in Romania exemplele date de privatizarea BRD si Banc Post contrazic afirmatiile domnului presedinte intrucat aceste banci continua sa finanteze tot economia romaneasca.

Acelasi lucru il fac de altfel si bancile cu capital 100% strain infiintate dupa 1990. Ratiunea infiintarii unor asemenea banci este tocmai implicarea in economia tarii in care functioneaza banca.

Este adevarat insa ca unor astfel de banci nu li se poate impune pe cale administrativa sa finanteze tranzactii care nu au viabilitate economica. ai aceasta este insasi ratiunea privatizarii bancilor, pentru a putea fi administrate pe considerente profesionale si nu politice.

In ceea ce priveste alegatia ca bancile straine si privatizate si-ar duce fondurile in strainatate aceasta este total falsa si contrazisa de fapte si cifre.

Este foarte adevarat ca toate bancile romanesti si straine plaseaza lichiditatea temporara in valuta pe piata monetara internationala intrucat aceasta face parte din procedurile si modalitatile tehnice cu care opreaza bancile.

De altfel, atat BNR cat si BCR (banca 100% a statului) isi pastreaza rezervele de valuta, respectiv lichiditatile temporare la bancile din strainatate.



Bogdan Baltzar, presedintele BRD-SocGen si vicepresedintele Asociatei Romane a Bancilor

"Parerea mea este ca domnul presedinte Iliescu este dezinformat in acest domeniu. Vorbind despre banca pe care o conduc, BRD-SocGen, ar fi trebuit sa stie ca 50% din plasamentele bancii sunt in credite pentru economia reala romaneasca, un procentaj mai mare decat cel al oricarei banci din Romania inclusiv bancile romanesti cu capital majoritar de stat.

Ideea ca prin banci se scurge plus-valoarea romaneasca a avut o anumita valabilitate atata timp cat tocmai mentinerea in sistem a unor banci de stat distruse din comanda politica sau clientelara (Bancorex si Banca Agricola) a oferit posibilitatea unor mici banci straine din Romania de a finanta insolvabilitatea si lipsa de lichiditati a acestor banci de stat pe piata interbancara la dobanzi astronomice.

Nu cred ca se mai poate vorbi de asa ceva de cativa ani.

Tocmai fiindca plecam de la premisa ca domnul presedinte nu este corect informat, Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor intentioneaza sa solicite domnului presedinte Iliescu in viitorul cat mai apropiat o intalnire in spiritul dorintei de conlucrare bine informata si corecta.

Asociatia avea oricum intentia de a se intalni cu toti reprezentantii de varf ai noii puteri pentru a dezvolta o colaborare corecta si fructuoasa.





Dan Constantinescu, presedintele Libra Bank

Cred ca cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faca domnul presedinte Iliescu este sa-si lase specialistii in domeniu sa vorbeasca. Este un domeniu mult prea sensibil pentru a fi tratat la intamplare.

Din pacate presedintele nu poate sa-si schimbe mentalitatea de pe o zi pe alta, si nici macar dupa patru ani de opozitie. Atunci este fireasca aceasta reactie pentru un om care nu a reusit sa se debaraseze de niste reminescente ale trecutului sau politic si ale carierei anterioare.





Gabriela Tudor, vicepresedinte RoBank

In primul rand ar trebui sa mentionez ca ne consideram o banca romaneasca pentru ca aici ne-am infiintat pentru prima data - nu avem o societate bancara mama intr-o alta tara - si pentru ca, de la inceput, ne-am asumat riscul economiei romanesti fara limitari, altele decat cele cerute de regulile de prudentialitate bancara. In al doilea rand noi nu detinem depozite la banci in strainatate si doua treimi din activele bancii o reprezinta creditele acordate intreprinderilor private mici si mijlocii romanesti.

RoBank a platit statului roman numai in ultimii doi ani echivalentul a 7,2 milioane dolari in impozite si taxe.

In plus, am deschis 5 sucursale - in capitala si in cateva centre economice importante ale tarii; am angajat 130 persoane, in marea lor majoritate necalificate, si le-am pregatit astfel incat sa presteze servicii bancare de cea mai inalta calitate.



Partidele despre declaratiile de la Focsani



Presedintia a revenit ieri asupra declaratiilor pe care Ion Iliescu le-a facut miercuri la Focsani, in fata oamenilor de afaceri vranceni. Sensul afirmatiilor legate de proprietate si organismele financiare internationale a fost nuantat.

Consilierul prezidential Corina Cretu a precizat ca seful statului apara dreptul de proprietate "asa cum este el formulat in Constitutia tarii".

Presedintele Ion Iliescu vede in Fondul Monetar International si in Banca Mondiala partenerii firesti ai Romaniei, a mai afirmat Corina Cretu.

"Romania are nevoie de sprijinul lor, de expertiza pe care acestea o pot oferi tarii noastre. Presedintele Ion Iliescu vede in Fondul Monetar International si in Banca Mondiala partenerii firesti ai Romaniei pentru dezvoltare", a afirmat consilierul prezidential.

In opinia lui Cretu insa "acest lucru nu inseamna ca ii este interzis domnului presedinte sa-si exprime unele nedumeriri in legatura cu inconsecventa unor criterii cu care opereaza cele doua institutii".



PDSR nu a dorita sa comenteze declaratiile facute de seful statului.

Critica "nejustificata" a presedintelui Ion Iliescu la adresa organismelor financiare internationale este un act de "inconstienta politica", iar seful statului "saboteaza" astfel Guvernul, in conditiile in care acesta negociaza un nou acord de imprumut cu organismele financiare internationale, a declarat ieri prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica.

Stoica a spus ca proprietatea privata este "un moft" pentru cei care continua sa creada ca propritatea de stat e "un bun al intregului popor".

In plus, e ingrijoratoare" pozitia lui Iliescu fata de privatizarea bancilor, care este un proces necesar nu pentru ca "ne-ar impune-o altii", cum afirma presedintele, ci pentru ca economia romaneasca o reclama, a afirmat liderul liberal.

El a adaugat ca, daca PDSR nu va duce la indeplinire privatizarea sectorului bancar, PNL va pune problema "rezilierii" protocolului bilateral semnat, anul trecut, de cele doua partide.

Presedintele PD, Petre Roman, a declarat ieri ca afirmatiile facute, la Focsani de presedintele Ion Iliescu, "asa cum au fost redate", creeaza o impresie de "deja vu", dar a precizat ca se fereste sa faca alte comentarii, pentru a nu lansa o "dezbatere falsa".

Roman a apreciat ca, totusi, afirmatiile lui Iliescu nu "corespund" discursului de inaugurare sustinut de Presedintele Romaniei in fata Parlamentului, discurs care, potrivit liderului PD, s-a aflat pe o "linie buna".

Laszlo Borbely, vicepresedinte executiv al UDMR, califica drept "curioasa" declaratia presedintelui Romaniei Ion Iliescu facuta la Focsani conform careia organismele internationale impun Romaniei sa privatizeze sistemul bancar, pentru ca apoi tara noastra sa stea "cu mana intinsa la bancile care nu mai sunt romanesti".

"Domnul Iliescu este presedintele Romaniei si are dreptul de a avea o parere si despre privatizarea bancilor si despre privatizarea IAS-urilor, dar cei care decid in aceasta problema sunt Guvernul si Parlamentul", a declarat ieri Laszlo Borbely.

PRM este singurul partid care s-a declarat de acord cu afirmatiile lui Ion Iliescu. Prim-vicepresedintele PRM Corneliu Ciontu considera ca presedintele Romaniei Ion Iliescu "a avut mare dreptate" prin afirmatiile facute, miercuri, potrivit carora organismele internationale impun Romaniei sa privatizeze sistemul bancar, pentru ca apoi, tara noastra sa stea "cu mana intinsa la bancile care nu mai sunt romanesti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels