Prima pagina

Legea pentru IMM, la un pas de promulgare

01.06.2001, 00:00 13



Plenul Senatului a respins ieri posibilitatea ca microantreprinderile care realizeaza venituri totale anuale de pana la 200.000 euro sa poata beneficia de sistemul forfetar de impozitare stabilit in functie de cifra de afaceri din anul precedent.

Prevederea, continuta de Ordonanta de urgenta 297/2000 privind facilitatile acordate IMM si votata anterior de Camera Deputatilor a fost eliminata in comisia de mediere constituita pentru armonizarea articolelor ordonantei votate intr-un mod diferit de Senat si Camera.

Plenul Senatului care a votat ieri raportul comisiei de mediere a fost de acord cu eliminarea acestei prevederi. Urmeaza ca si deputatii sa se pronunte in acesta privinta.

Luna trecuta, in timpul discutarii ordonantei in Comisia economica a Senatului ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Silvia Ciornei a sustinut, la randul ei, ca o asemenea reglementare nu mai este necesara intrucat Executivul va emite, a€oin curand" un act normativ care sa prevada pentru IMM un impozit generalizat de 2%.

Senatul a mentinut insa prevederea prin care IMM pot utiliza regimul de amortizare accelerata pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, aparatele si know-how, fara obligatia de a solicita aprobarea directiilor generale ale finantelor publice, cum prevedea ordonanta. Exista insa o conditie, anume ca societatile in cauza sa nu inregistreze pierderi.

Potrivit actului normativ, intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de reducerea impozitului pe profit in proportie de 20%, in cazul in care creeaza noi locuri de munca, daca se asigura cresterea numarului mediu scriptic cu cel putin 10% fata de anul fiscal precedent.

Reducerea impozitului se aplica doar in perioada in care forta de munca nou angajata ramane in intreprindere si nu se fac alte disponibilizari.

De asemenea, IMM sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru importul unor materii prime deficitare sau care nu se produc in tara, necesare activitatilor proprii de productie si/sau prestari servicii.

Lista cuprinzand materiile prime scutite de taxele vamale se aproba anual prin hotarare de Guvern. IMM mai sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru importul de masini, instalatii, echipamente industriale, instrumente, aparate si know-how. Textul prevede explicit ca scutirea de taxe vamale nu poate fi acordata importurilor de autoturisme.

Potrivit procedurilor, raportul de mediere discutat ieri de Senat trebuie sa intre si in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Daca el va fi adoptat intr-o forma identica si in Camera, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta 297/2000 va putea fi trimis, pentru promulgare, presedintelui Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO