Prima pagina

Leul nu mai este dorit. Sa vina euro!

24.07.2003, 00:00 14



Romanii sunt gata sa renunte la leu ca moneda europeana, in schimbul euro.



Nu mai putin de 76% din populatie s-a saturat de coada unui leu cu tot mai multe zerouri, fiind in favoarea trecererii la euro, potrivit ultimului Eurobarometru - sondajul semestrial comandat de Comisia Europeana organizatiei Gallup pentru evaluarea tarilor care urmeaza sa devina membre ale Uniunii Europene.



Fata de toamna trecuta, numarul celor care ar da oricand leul pe euro a crescut cu sapte puncte procentuale. Daca s-ar organiza un referendum, probabil ca romanii ar alege fara sa clipeasca euro in locul bancnotei de un milion de lei, pe care BNR amana sa o lanseze.



In ochii romanilor, moneda nationala este asociata cu cea mai ridicata inflatie din Europa Centrala si de Est, Romania fiind ultima tara care mai masoara inflatia cu doua cifre. In plus, pana in vara anului trecut leul nu avea decat o directie in raport cu dolarul american si euro: in jos. Asa s-a facut ca leul a strans in coada zerou dupa zerou, capatand imaginea unei monede din ce in ce mai slabe, instabile, care nu-si poate conserva valoarea. In aceste conditii, nu este de mirare ca Romania este o tara dolarizata, in care valuta inca reprezinta principalul refugiu si reper pentru piata.



Evident, cum Romania urmeaza sa se integreze in Uniunea Europeana, moneda nationala va deveni euro, care tinde incet sa detroneze dolarul. Romanii insa nu mai au rabdare pana la momentul aderarii.



"Este pur si simplu o fascinatie asociata cu prosperitatea. Probabil, multi se gandesc ca daca ar fi platiti in euro, chiar daca au salariile mici, vor trai mai bine. Oricum, datele se pliaza perfect pe matricea culturala romaneasca, care asteapta si asteapta miracole", comenteaza Doru Lionachescu, director general la Citibank.



Inlocuirea leului cu euro nu este insa o optiune prea apropiata pentru Romania, estimarea cea mai optimista a momentului fiind anul 2010, in conditiile in care aderarea chiar ar avea loc in 2007, potrivit tintei actuale.



Pana atunci, prioritatea numarul unu este reducerea la maximum a inflatiei, cat mai mult sub 10%, tinand cont ca trecerea la euro provoaca in mod inevitabil un puseu inflationist. De asemenea, in anii urmatori, leul ar putea scapa, in sfarsit, de o parte din zerourile din coada.



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, afirma ca masura va trebui luata dupa alegerile de anul viitor, fiind absolut necesara avand in vedere ca, altminteri, numarul zerourilor va continua sa creasca, amplificand problemele existente.



Amanarea la nivel politic a luarii acestei decizii face aproape iminenta aparitia bancnotei de un milion de lei, in conditiile in care bancnota romaneasca cu cea mai mare valoare - de 500.000 lei - nu mai "cumpara" decat 13,5 euro, respectiv 15,5 dolari americani. Exista opinii potrivit carora taierea zerourilor ar consolida tendinta de scaderea a inflatiei, dar si altele care sustin contrariul, fiind stiu ca, cel putin in prima faza ar aparea rotunjiri in sus ale preturilor.



In graba de a scapa de moneda nationala ii depasesc pe romani numai slovenii, cu 85%, situatie explicabila avand in vedere ca moneda lor are mai putin de zece ani vechime. Dintre candidatii la UE, cei mai atasati de monedele lor nationale sunt turcii, estonienii si cehii.



"Este posibil insa ca printre respondetii romani sa fi fost si dintre cei care isi doresc sa avem o moneda mai tare, mai stabila. Oricum, cred ca in substrat sunt mai mult aspecte psihologice Unii isi imagineaza ca daca ar fi platiti in euro ar avea bani mai multi", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank.



Nu numai romanii isi doresc sa treaca la euro chiar inainte de momentul aderarii. Estonienii ar fi facut-o inca de acum doi ani, insa Banca Centrala Europeana nu a fost de acord. Adoptarea euro nu are implicatii numai pentru tara care renunta la moneda nationala, ci si pentru zona euro in ansamblu, fiind necesara indeplinirea unor criterii economice si monetare stricte pentru evitarea unor eventuale socuri si distorsiuni. razvan.voican@zf.ro ; oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO