Prima pagina

Liberalii si democratii, contra "aliantei PDSR-PRM-UDMR"

18.04.2001, 00:00 5



Atacarea de catre PNL si PD a bugetului de stat la Curtea Constitutionala, demers initiat ieri in comun de parlamentarii celor doua formatiuni, pare sa fie punctul de plecare a unei colaborari intre cele doua partide, la nivelul Opozitiei.

Reprezentantii liberalilor si democratilor spuneau ca aceasta actiune comuna vine sa arate ca PD si PNL formeaza "Opozitia democratica" la coalitia PDSR-PRM-UDMR.

Deschiderea unei colaborari intre liberali si democrati survine la numai cateva zile dupa ce PNL a anuntat rezilierea protocolului bilateral incheiat cu PDSR inainte de instalarea Cabinetului Nastase.

Ca parteneri de guvernare in legislatura precedenta, liberalii si democratii au avut relatii tensionate mai ales atunci cand au fost puse in discutie legile proprietatii. Ca partide de Opozitie, colaborarea dintre cele doua formatiuni porneste insa de la alte premise.

Pentru rezilierea intelegerii cu PDSR, liberalii au fost felicitati ieri de deputatul PD Alexandru Sassu. Reprezentantul democratilor este de parere ca dezbaterea bugetului in Parlament a aratat "clar" ca arcul guvernamental este "o alianta contra naturii" formata din PDSR, PRM si UDMR.

Prin ruperea intelegerii politice dintre PNL si PDSR, au fost puse bazele unei viitoare colaborari intre liberali si democrati, la nivelul opozitiei democratice, mai spune Sassu.

In posibilitatea unei viitoare colaborari intre cele doua formatiuni crede si deputatul PNL Eugen Nicolaescu, care si-a argumentat ideea pe pozitiile similare adoptate la dezbaterea bugetului de liberali si democrati.





PNL si PD au atacat bugetul la Curtea Constitutionala

Liberalii si democratii au contestat ieri la Curtea Constitutionala bugetul de stat, acuzand neconstitutionalitatea unor articole precum si vicii de procedura in adoptarea acestui proiect. Acest demers comun pare sa fie inceputul unei viitoare colaborari intre PNL si PD, la nivelul Opozitiei.

Cei 53 de deputati care au sustinut contestarea bugetului la Curtea Constitutionala, 29 ai PNL si 24 ai PD, au atat obiectii de fond cat si de forma. Obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de parlamentarii celor doua formatiuni fac referire numai la bugetul de stat, nu si la cel al asigurarilor sociale.

Viciile de procedura semnalate de parlamentarii Opozitiei vizeaza nerespectarea conditiei de cvorum pentru dezbaterea articolelor.

"Daca in prima zi a dezbaterii in plen a bugetului a fost verificat cvorumul de lucru, incepand cu ziua urmatoare, conditia ca cel putin jumatate plus unu din numarul parlamentarilor sa fie prezenti in sala, nu a mai fost indeplinita.

Din acest motiv, modul in care s-a adoptat bugetul este neconstitutional din punct de vedere procedural", considera deputatul PNL Eugen Nicolaescu. Mai mult, reprezentantul PD Alexandru Sassu este de parere ca modul in care s-a adoptat legea bugetului este "primul pas catre o dictatura guvernamentala".

"Amendamentele Opozitiei nu au fost acceptate, parlamentarii PDSR au renuntat la propriile propuneri pentru ca li s-a spus ca este inutil sa le mai sustina. Practic s-au calcat in picioare procedurile", a explicat deputatul democrat.

Parlamentarii PNL si PD au si obiectii de fond fata de proiectul bugetului de stat. In acest sens, deputatul PD Alexandru Sassu a afirmat ca trei dintre articolele bugetului de stat, respectiv 41, 42 si 43, au fost adoptate cu incalcarea prevederilor constitutionale.

Potrivit liderului democrat, prin dispozitiile articolelor amintite, se conserva posibilitatea Guvernului ca prin hotarare sa aprobe modificari in structura si intre ordonatoii principali de credite.

In opinia lui Sassu, se da posibilitatea Ministerului Finantelor sa aprobe modificari la listele de investitii, aprobate prin lege, precum si sa anuleze credite bugetare care sunt prevazute in anexele ce fac parte din legea bugetului. "Aceste trei articole practic anuleaza votul Parlamentului.

Aceasta inseamna ca Parlamentul s-a adunat degeaba, transformandu-se intr-o Mare Adunare Nationala. Este cel mai grav lucru care s-a petrecut in ultimii 11 ani", a apreciat Alexandru Sassu.

In sesizarea depusa ieri la Curtea Constitutionala, parlamentarii PNL si PD semnaleaza faptul ca articolul prin care se distribuie fonduri sectoarelor municipiului Bucuresti, in detrimentul municipalitatii, se incalca mai multe prevederi constitutionale dar si legea administratiei publice locale.

De fapt, punctul pe "i" a fost pus de deputatul PD Ioan Onisei care a spus ca "prin alocarea fondurilor primariilor de sector, primarul Traian Basescu a fost lipsit de fondurile necesare".

Alocarea unor sume primariilor de sector, conduse exclusiv de primari ai PDSR, a constituit pentru democrati un punct nevralgic la dezbaterea bugetului, intrucat a fost diminuat bugetul primarului Traian Basescu.

Nemultumirea majora a parlamentarilor PNL si PD a fost neacceptarea de catre PDSR a unor amendamente de fond propuse de cele doua formatiuni.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu spunea ca daca dintre cele 85 de amendamente propuse de parlamentarii acestui partid ar fi fost acceptate 12, considerate fundamentale, pozitia PNL fata de buget ar fi fost cu totul alta. "PNL ar fi votat bugetul daca aceste amendamente fundamentale ar fi fost acceptate", a afirmat Nicolaescu.

Reprezentantul liberalilor considera ca din cauza faptului ca propunerile PNL nu au fost admise deficitul bugetar va creste peste 4%, iar inflatia va ajunge la 40%, fata de 25% cat este prognozata.

"Bugetul adoptat prin contributia PDSR, PRM si UDMR nu va aduce nimic bun Romaniei", a fost concluzia lui Eugen Nicolaescu.

ai democratii au aceeasi nemultumire. Dintre cele 58 de propuneri facute, nici una nu a fost luata in consideratie, declara deputatul PD Ioan Onisei.

In plus, colegul sau de partid, Alexandru Sassu a spus ca PDSR a incercat sa impiedice cele doua formatiuni sa conteste bugetul la Curtea Constitutionala, anuntand adoptarea proiectului chiar in ziua in care a fost votat, fara a da ragaz PNL si PD sa-si pregateasca sesizarea.

Contestarea bugetului la Curtea Constitutionala echivaleaza cu intarzierea intrarii in aplicare a acestei legi.

In cazul in care magistratii Curtii vor da castig de cauza celor doua partide din Opozitie, bugetul va fi retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Daca obiectiile formulate de PNL si PD vor fi respinse, bugetul va fi trimis spre promulgare presedintelui Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels