Prima pagina

Litoralul, de trei ori mai scump decat acum cinci ani

01.08.2003, 00:00 11

Preturile sejururilor pe litoral au crescut de trei ori in ultimii cinci ani, chiar daca in unele cazuri nu au avut loc nici investitii in modernizare, nici macar o imbunatatire a calitatii serviciilor, afirma reprezentantii agentiilor de turism.
"In Neptun, de exemplu, preturile au crescut in lei cu 80 pana la 280% fata de anul anterior. Anunturile pompieristice din primavara, conform carora preturile nu se vor majora cu mai mult decat rata inflatiei sunt contrazise de analize clare. Pe tot litoralul, preturile au crescut intre 1998 si 2003 de trei ori in valuta", a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
Rezultatele acestei majorari a preturilor se simt acum chiar in buzunarele hotelierilor. "Numarul turistilor a scazut puternic in luna iulie, desi in mai si iunie se inregistrasera cresteri semnificative, chiar cu 40-80%, fata de intervalele similare ale anului precedent. Insa in iulie, cand tarifele au crescut brusc, turistii romani nu au mai cautat litoralul", a mai spus Gaina.
In plus, pe litoral nu au mers nici prea multi turisti straini. "Recesiunea economica din Europa a afectat puternic industria turistica in general, nu numai in Romania. In plus, evenimentele din Irak au jucat si ele un rol negativ. Ca urmare, pe litoralul romanesc au venit mai putini turisti straini in acest an", a adaugat presedintele ANAT.
Care ar fi solutiile de revigorare? "Preturile pe litoral ar putea fi mai mici anul viitor decat in acest an, sau macar egale. Am discutat cu hotelierii sa contractam inca din septembrie locurile din sezonul viitor si sa stabilim preturile in valuta pentru turismul extern atat pentru sezonul 2004, cat si pentru 2005".
Reprezentantii agentiilor de turism s-au intalnit zilele trecute cu hotelierii pentru a analiza situatia turismului de pe litoral si pentru a cauta solutii de redresare.
"Recesiunea din Europa se simte si in tarile cu un turism mult mai dezvoltat decat al Romaniei. Spania a lansat deja preturile pentru 2004 care sunt mai reduse cu 25-40% fata de cele din acest an", a evidentiat reprezentantul ANAT.
Chiar si Miron Mitrea, ministrul constructiilor si turismului, a recunoscut in urma cu o saptamana ca sezonul estival este mai slab decat in anii precedenti. Ministrul a spus ca preturile mari au izgonit turistii romani de pe litoral, ca si pe cei straini, si le-a recomandat proprietarilor de hoteluri sa mai reduca tarifele.
Preturile pe litoralul romanesc sunt comparabile cu cele din Spania, Grecia sau Italia si mai mari decat cele din tarile cu care suntem in concurenta directa - Bulgaria, Turcia, afirma tour-operatorii.
Pe langa scaderea tarifelor, agentiile de turism le solicita hotelierilor o modelare si o structurare mai buna a preturilor, lansarea de oferte speciale, care sa fie promovate din timp, crearea de noi zone de interes. "Agentiile de turism au sugerat inghetarea preturilor si decalarea bursei de turism a litoralului in aceasta toamna, pentru ca agentiile sa aiba timp suficient pentru a-si edita cataloagele de oferte si pentru a promova oferta litoralului 2004", a spus si Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Incepand de anul viitor, turismul ar putea primi un sprijin din partea statului si prin reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 9%, de la 19% in prezent. "Fondul Monetar International si Comisia Europeana au aprobat de principiu reducerea TVA pentru turism la 9% atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini", a precizat Gaina.
Gaina a insistat insa asupra faptului ca nu neaparat pretul cazarii diminueaza fluxul de turisti, cat si celelalte costuri aditionale, precum si posibilitatile de agrement. La acestea se adauga si calitatea serviciilor, care este de multe ori slaba, dupa cum apreciaza mai multi operatori din domeniu.
"Sunt hoteluri care merg foarte bine si nu mai au de mult locuri libere si altele care nu au deloc turisti. In general, cererea este mai mare pentru hotelurile modernizate, ceea ce inseamna ca turistii romani cauta si calitate, nu numai preturi scazute", a exemplificat seful ANAT.
Raducan este totusi optimist. "Nu toate statiunile au probleme, doar in Neptun-Olimp sunt hoteluri goale. Acesta este efectul post-privatizare, si in Mamaia hotelurile au fost goale un an sau doi, dupa ce au fost vandute", a spus reprezentantul FPTR.
In prezent, gradul de ocupare al hotelurilor din Mangalia, Saturn si Venus este de 40-50%, in Neptun a mai urcat, ajungand la 60%, in timp ce in Eforie se ridica la 70-75%, cea mai "ocupata" statiune fiind Mamaia, cu 80-85%, a conchis Gaina.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels