Prima pagina

Macedonia le-a dat un ultimatum rebelilor albanezi

22.03.2001, 00:00 16



Guvernul macedonean a dat un ultimatum rebelilor albanezi, care au avut la dispozitie 24 de ore, pana ieri la miezul noptii (23.00 GMT) pentru a se preda sau a se retrage din nordul fostei republici iugoslave.

Ultimatumul, semnat de ministrul apararii si de cel de interne din fosta republica iugoslava, afirma ca dupa expirarea termenului-limita "fortele de securitate macedonene vor continua folosirea tuturor mijloacelor disponibile impotriva pozitiilor teroristilor, pana la distrugerea completa a acestora".

"Cu scopul de a evita pierderea inutila de vieti omenesti si producerea de victime in radul populatiei nevinovate, tinuta ostatica de teroristi, fortele de securitate acorda acestora un ultimatum pentru a se preda sau a parasi teritoriul Macedoniei", se mai arata in document.

Zona din jurul orasului Tetovo, al doilea ca marime din Macedonia, a fost linistita in noaptea de marti spre miercuri, fiind pentru prima oara in ultimele sapte zile cand nu s-au inregistrat schimburi de focuri, relateaza CNN. Aceasta incetare a focului urmeaza dupa tiruri sustinute de artilerie si mortiere asupra pozitiilor albaneze din regiunea muntoasa situata in nordul Macedoniei.

Guvernul de la Skopje a precizat ca asaltul va fi reluat daca dupa termenul de 24 de ore rebelii nu vor parasi zona. Insa un comandant al luptatorilor albanezi a declarat ca ultimatumul va fi ignorat si a amenintat ca va lansa o noua ofensiva la Tetovo.

"Chiar daca va trebui sa luptam pana la ultimul om, vom intra in Tetovo. Dorim sa separam partea albaneza a Macedoniei si sa cream un stat independent", a spus liderul albanez.

Rebelii se confrunta cu o izolare diplomatica crescanda, atat pe plan international, cat si pe plan intern, dupa ce doua partide alre etnicilor albanezi din Macedonia le-au cerut sa predea armele, potrivit BBC.

Statele Unite si-au reafirmat sprijinul pentru guvernul de la Skopje, purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Richard Boucher, declarand ca Washingtonul cauta modalitati prin care NATO sa poata ajuta mai mult Macedonia fara a se implica cu trupele proprii.

"Exista numeroase modalitati de a ajuta oamenii fara a desfasura forte in regiune - echipamente, logistica, informatii", a spus Boucher.

Consiliul de Securitate al ONU a inceput dezbaterea unei rezolutii propuse de Franta care condamna gherilele albaneze, document pentru care Rusia sustine o varianta mult mai dura, care afirma ca "gruparile armate ale etnicilor albanezi sunt implicate in activitati teroriste".

Ministrul rus de externe Igor Ivanov a apreciat marti ca mentinerea ambiguitatii in privinta statutului provinciei Kosovo ii favorizeaza pe separatistii albanezi, pe care i-a acuzat ca vor sa creeze "o entitate purificata etnic in sudul Europei".

"Extremistii vor sa creeze o entitate purificata etnic in sudul Europei", a declarat Igor Ivanov, la Pristina, cerand comunitatii internationale sa se pronunte "clar si ferm" asupra statutului provinciei Kosovo, considerat cheia problemei. Kosovo este considerat baza combatantilor din Armata de Eliberare nationala a albanezilor din Macedonia.

Marti, in timpul unei intalniri cu presedintele macedonean Boris Traikovski, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, si-a dat acordul pentru folosirea fortei impotriva rebelilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels