Prima pagina

Mai putini lei in banci, mai putine credite

20.06.2003, 00:00 10



Vor avea bancile in viitor mai putin lei sa dea credite? Va fi o grija in plus pentru bancherii sa-si asigure sursele atat de necesare pentru a creste creditarea? Dupa cum arata acum, cifrele cam asta spun. Potrivit ultimelor date oficiale, in timp ce creditul in lei a crescut, de exemplu in aprilie, cu 5,4%, economiile populatiei in sistemul bancar au avut un ritm de crestere de cinci ori mai mic - de doar 1,1%. Firmele si-au dus si mai putin lei in banci - depozitele agentilor economici in banci au crescut in aprilie doar cu 0,6%.



Poate fi un motiv de ingrijorare pentru banci daca acest trend se va continua? In mod cert da. Cum principala sursa pentru creditare sunt tot fondurile atrase de la populatie sau persoane juridice, scaderea dobanzilor la depozitele bancare in lei, mult prea abrupta mai ales in prima parte a anului, s-a intors se pare tot impotriva bancilor.



Ce va fi de facut? Majoritatea bancherilor spun ca probabil dobanzile vor creste din nou usor, se vor cauta solutii pentru cresterea economisirii, iar concurenta se va ascutii si mai mult.



"Cresterea accentuata a creditului neguvernamental in lei in primele patru luni ale acestui an (cu peste 25%), in special pe segmentul de retail ( 58%), s-a produs fara discutie pe fondul stagnarii economisirii si al unor fluxuri nete negative de capital cu exteriorul: economiile populatiei si depozitele in lei au crescut in termeni nominali cu numai 4,3%, adica doar la nivelul inflatiei", spune Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen.



El crede ca sustinerea in continuare a progresiei creditului in lei, dorita de altfel si de catre banca centrala, va fi dificil de asigurat fara reducerea rezervelor minime obligatorii, cu atat mai mult cu cat "reluarea sustinuta a economisirii in contextul freneziei actuale a consumului este putin probabila, iar intrari nete substantiale de capital extern, ca surse complementare, sunt incerte".



"Este adevarat ca ritmul de crestere al economisirii a fost mai mic decat cel al cresterii creditarii dar diferenta nu este inca foarte mare. Nu vad insa probleme in limitarea creditarii pentru ca bancile au inca destul de multe lichiditati care de-a lungul timpului au fost plasate in instrumente care aduceau randamentele foarte bune, ca titluri de stat de exemplu, si acestea ar putea compensa deficitul de surse atrase. In plus, cred ca vom asista din nou la o crestere a economisirii pentru ca bancile vor fi in mod cert mult mai agresive: vor creste probabil dobanzile, vor oferi produse mai sofisticate, campanii de promovare mai serioase", comenteaza Ionut Patrahau, vicepresedinte al Bancii Transilvania.



Si presedintele BCR, Nicolae Danila, crede ca s-a ajuns intr-un punct in care trebui "sa avem grija sa crestem economisirea. O suma importanta de bani este tinuta inca in afara sistemului, poate chiar 2 miliarde de dolari".



El spune ca bancile trebuie sa ofere dobanzi atractive pentru ca banii sa nu iasa din tara, in cautarea unor plasamente mai bune. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24